Wet Werk en Zekerheid aangenomen

9

De Tweede Kamer heeft de wet Werk en Zekerheid aangenomen. Wat is de wet Werk en Zekerheid? En wat verandert er in 2014 en 2015 op het gebied van arbeidsrecht?

Update: Minister Asscher heeft besloten om het eerste deel van de wet uit stellen naar 1 januari 2015. Voor een volledig en up-to-date overzicht van de belangrijkste wijzigingen zie: dossier Wet Werk en Zekerheid

De wet Werk en Zekerheid is bedoeld om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen en de rechtspositie van flexwerkers te versterken. Lees wat er allemaal verandert in 2014 en 2015 op het gebied van arbeidsrecht en flexibiliteit van arbeid. (update 20 februari 2014)

Ontslagvergoeding

De Tweede Kamer bracht een paar veranderingen aan in de oorspronkelijke plannen. Zo mogen kleine bedrijven tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen dan grote en wordt de maatregel om flexwerkers al na twee jaar een vaste baan te geven, uitgesteld tot 2015.

Meerderheid
Door de wet Werk en Zekerheid verandert onder andere het ontslagrecht. Verder wordt de duur van de WW beperkt tot 24 maanden en krijgen flexwerkers meer rechten. De aanpassingen zijn afgesproken in het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers.
De coalitie rekent de veranderingen tot de belangrijkste in de huidige regeerperiode. In de Tweede Kamer was uiteindelijk een ruime meerderheid voor. Alleen de oppositiepartijen SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50Plus stemden tegen. Nu moet de wet ook nog door de Eerste Kamer. De verwachting is dat ook die zich achter de aanpassing schaart en dan gaan de eerste wijzigingen in op 1 juli 2014.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Jacqueline van der Vaart op

  In het overzicht staat bij zowel 1 juli 2014 als 1 juli 2015 dat werknemers eerder een vast contract krijgen en dat de opvolgingsperiode verandert van 3 naar 6 maanden. Wat is de werkelijke ingangsdatum?

 2. Geranda Speelman op

  Ik zie dat de bijlage van het bericht aangepast is. Ik mis alleen het verbod op 0-urencontracten voor flexwerkers in de bijlage. Klopt dat?
  @Do Overtoom, zou je kunnen aangeven op welke pagina avn de website je kijkt?

 3. Jacqueline van der Vaart op

  Fijn dat de bijlage is aanpast.
  @Do Overtoom, bedankt voor het doorgeven en de tip. Vanwege de uitgebreide site verneem ik ook graag om welke pagina(s) het gaat.
  @Gernada Speelman: zowel in de oude als nieuwe versie van de bijlage wordt de begrenzing uitsluiting loondoorbetaling genoemd (geen 0-uren contract na 6 maanden). Een totaal verbod van 0-uren contracten geldt volgens mij straks alleen in de zorgsector.

 4. Geranda Speelman op

  @Jacqueline van der Vaart: Bedankt voor uw reactie. Ik zit namelijk in de zorg, vandaar dat ik mij deze vraag afvraag. Dit verbond stond wel opgenomen in het wetsvoorstel, maar niet in het aangenomen wetsvoorstel. Is er iemand die mij hierop antwoord kan geven?

 5. Margreet K?hne Rccm op

  ‘De maximale termijn voor een WW-uitkering wordt vanaf 1 juli 2016 tot 2019 stapsgewijs teruggebracht’. Op de site van de Tweede Kamer staat ‘vanaf 1 januari 2016’. What is it?

 6. Ik heb een vraag over de Wet Werk en Zekerheid en dan in het bijzonder over de ketenbepaling. Hoe zit het met bestaande arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd? Is er een overgangsregeling en hoe werkt deze?

 7. Laura van Luipen op

  Overgangsrecht voor de ketenregeling is als volgt. De wet wijzigt per 1 juli 2015. Op dan lopende contracten blijft het oude recht van toepassing. Na afloop van dat contract is wel het nieuwe recht van toepassing (en dus ook de tussenperiode voor onderbreking van de keten, die 6 maanden ipv 3 maanden gaat bedragen). Als er een CAO van toepassing is die een afwijking van de ketenregeling toestaat (ruimer dan het nieuwe recht toestaat), dan blijft die afwijkingsmogelijkheid bestaan totdat die CAO afloopt, maar uiterlijk tot 1 juli 2016.

 8. Desiree van Stokrom op

  Om me heen hoor ik geluiden dat de projectovereenkomst na invoering van deze wet niet meer bestaat. Alleen dit kan ik nergens terugvinden.
  Kan iemand mij vertellen hoe dit zit?