Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet)

140

De Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet) is op 1 januari 1999 in
werking getreden. De Flexwet is van toepassing op tijdelijke
dienstverbanden.

Let op, er is een recent artikel over verschillende vormen van flex. Daarin lees je welke verantwoordelijkheden je als werkgever hebt bij de verschillende vormen van flexwerk. Lees het artikel ‘Soorten flexwerk en aandachtspunten voor werkgevers.’

Deze wet – eigenlijk een verzameling veranderingen in verschillende wetten – is gecreëerd om:

 • werkgevers voldoende mogelijkheden bieden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken.
 • en tegelijkertijd zorg te dragen voor meer zekerheden en een betere rechtspositie voor flexwerkers, met name naarmate de arbeidsrelatie met de werkgever langer duurt.

Wet Flexibiliteit en Zekerheid in het kort:

 • Oproepkrachten; De werkgever moet per oproep minstens 3 uur betalen, ook als er korter is gewerkt.
 • Loondoorbetalingsplicht: De periode waarover werkgevers geen loon hoeven te betalen over niet-gewerkte uren is maximaal 6 maanden. Alleen via CAO-afspraken is die periode te verlengen.
 • Proeftijd: De maximale duur van de proeftijd blijft 2 maanden.
 • Tijdelijke contracten : Na drie achtereenvolgende tijdelijke contracten ontstaat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat gebeurt ook wanneer de totale duur van achtereenvolgende contracten 3 jaar of langer is. Een contract telt mee als er minder dan 3 maanden tussen elkaar opvolgende contracten ligt. In de CAO kan hier van worden afgeweken.
 • Uitzendwerk: De uitzendovereenkomst wordt beschouwd als een arbeidsovereenkomst. De eerste 26 weken van de uitzendrelatie hebben uitzendbureau en uitzendkracht een zekere vrijheid bij het aangaan en verbreken van de arbeidsrelatie.
 • Uitzendloon: De uitlener moet een salaris betalen dat vergelijkbaar is met dat van werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies bij de inlener. Tenzij in de CAO anders is bepaald.
 • Arbeidsbemiddeling: Uitzendbureaus hebben niet langer een uitzendvergunning nodig. Voor arbeidsbemiddeling blijft wel een vergunning verplicht.
 • Ontslag: Werkgevers en werknemers hebben in beginsel een opzegtermijn van een maand. Deze termijn wordt voor de werkgever telkens een maand verlengd bij elke 5 jaar dat de werknemer in dienst is tot een maximum van 4 maanden. Werknemers hoeven niet meer voor de vorm bezwaar tegen ontslag te maken om hun WW-uitkering veilig te stellen. Werknemers die vakbondswerk doen in een onderneming hebben ontslagbescherming.

Over de uitzendovereenkomst zijn nadere bepalingen in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. Deze uitzendbepalingen – opgenomen in artikel 690 en 681 BW – zijn tot stand gekomen met de invoering van de Wet flexibiliteit en zekerheid per 1 januari 1999.

Lees ook:
jurisprudentie in het kader van de flexwet in het dossier Jurisprudentie.

– Misbruik flexibele contracten: werkgever schadeplichtig
– Flexibele arbeidsovereenkomsten
Payrolling, een nadere verkenning

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

140 reacties

 1. Zie onderstaande:

  01-02-2009 Uitzendkracht bij werkgever
  01-05-2010 Contract voor 8 maanden (overgenomen door werkgever tot 31-12-2010)
  01-01-2010 Contractverlenging voor 1 jaar

  Heb dus 3x een contract gehad. Had die laatste een onbepaald moeten zijn of zou de volgende dat moeten zijn (of dus de pech dat ik werkloos wordt…)
  Ik hoor graag en alvast bedankt.

  groet, Miep

 2. beste actueel,

  ik heb een collega die er 3 jaar lang elke week standaard 40 uur werkt..zij werkt op een 0 uren contract,en nu willen ze haar op minder uren zetten(3dagen ipv 5) omdat ze iemand in vaste dienst aangenomen hebben… mag dit zomaar? en welke rechten heeft zij..
  mvg,
  monique

 3. Ik ben assistent begeleider bij een flexpoel binnen een grote organisatie binnen de gehandicaptenZorg. nu ontvang ik in oktober mijn derde 0-uren contract en heb ik sowieso dr afgelopen 6 maanden gemiddeld 30 uur gewerkt….heb ik recht op vaste uren?de flexpoel zelf benoemd dat ik die niet krijg omdat ik assistent ben…

 4. Mijn zoon heeft een oproepcontract in de kinderopvang.
  Sommige weken werkt hij 28 uur en sommige 40 vw incidentele ziektevervanging of vakantieinvulling.
  Wordt hier dan ook een gemiddelde per maand gedurende 13 weken berekend waardoor de werkgever verplicht is deze uren uit te betalen? De maanden na de vakantieperiode zullen er weer gemiddeld 28 uur voor hem beschikbaar zijn.

 5. Vraagje. Mijn 2e jaarcontract in een verzorgingstehuis is per 1-7-2012 verlopen. Daarvoor was ik via het uitzendbureau in dezelfde functie actief. Ik werk nu sinds 12-12-2008 aaneengesloten in dezelfde functie. Op 12-12-2011 was ik 36 maanden aan het werk en bezig met mijn 3e contract dus. Ik ben nog steeds aan het werk en krijg nu een vaste baan. Omdat ik in juni 2012 27 jaar ben geworden val ik volgens mijn werkgever onder de tijdelijke wijziging van de flexwet en krijg ik niet na 36 maanden per 12-12-2011 een vaste baan maar pas per 1-1-2013. Volgens mij klopt dit niet omdat de cao vvt afwijkt van die flexwet. Daarin wordt expliciet vermeld dat voor arbeidsovereenkomsten alleen art. 7:668a bw van toepassing is. Dat sluit volgens mij die tijdelijke wijziging uit. Mijn werkgever zegt echter dat ook lid 6 van de tijdelijke flexwet van toepassing is ondanks dat het niet in de cao wordt genoemd. Wie heeft er gelijk??

 6. @ Gerrit

  Volgens de wet flexibiliteit en zekerheid is het vierde contract aangegaan voor onbepaalde tijd. Maar mogelijk val je onder een bepaalde CAO, waarin wordt afgeweken van deze wet. Dit zou je na moeten kunnen gaan. Als er voor jou geen CAO geldt of er geen afwijkende regeling hierover in opgenomen is, dan eindigt het vierde contract niet van rechtswege. Je werkgever moet het contract rechtsgeldig opzeggen of door de kantonrechter laten ontbinden, waar hij uiteraard goede gronden voor moet hebben.

  Groet,
  Jasper

 7. Het is zo dat je bij een oproepcontract na 3 maanden werken je gemiddeld aantal uren kunt claimen. Dus als je bijvoorbeeld 3 maanden gemiddeld 20 uur werkt dan zou je die uren als vaste uren kunnen claimen. je kunt ze zeker claimen als het ook nog op dezelfde werkplek was.

 8. Ik ben 17 maanden een zeer aktieve extra geweest met nul uren contract terwijl mij een contract werd beloofd,4a5 avonden per week voornamelijk weekenden beschikbaar gesteld. nu er minder werk is vragen ze als ik mijn ontslag kan gaan tekenen is dit wettelijk? verder al regelmatig na 2u dienst naar huis gestuurd en 2u uitbetaling

 9. @Joyce

  Hoi Joyce superbedankt voor je reactie. De situatie is eigenlijk als volgt en had hierbij een uitzendovereenkomst.
  Contract 1 is 2 mnd in dienst bij Gemeente. Werd na deze 2 mnd ontbonden.

  Tussentijds aanstelling bij de gemeente.

  Contract 2 is na 1 maand vakantie voor 1 week voor uizendbureau gewerkt.

  Contract 3 Aanstelling voor een jaar die van rechtswege afliep. Echter is er wel een opzegtermijn in opgenomen.

  Contract 4 verlenging van deze aanstelling, maar hier is geen opzegtermijn in opgenomen.

  Waar kan ik mij op beroepen? Arbeidsrecht is volgens de CAR-UWO niet toepasbaar op ambtenarenrecht. of ben jij van mening van wel? WIl jij mij dit evt uitleggen?

  Bedankt.

  Sjoerd

 10. vanaf volgende week moet ik vast contract hebben. Maar mijn werkgever wil dat niet, maar wil mij ook niet kwijt. Nu wil ze mij naar een ander filiaal sturen omdat die onder een andere bv valt en dat ik naar 3 maanden terug kom. Kan ik ook bij de ene bv op de loonlijst staan en toch bij de andere bv werken? Want ik wil graag in dit filiaal blijven werken.

 11. Met spoed hulp gevraagd!

  contract 1; april 2009 – december 2009
  contract 2; jan 2010 – december 2010
  contract 3; jan 2011 – december 2011
  contract 4; jan 2012 – december 2012

  Nu kreeg ik vandaag te horen dat mijn contract niet verlengd word, en ik dus voor 3 maand en 1 dag uit moet. Kan ik nu nog gaan claimen, en zo ja wat krijg ik dan? Ik hoop zo spoedig mogelijk iets te horen!

  Met vriendelijke groet,

  Gerrit Kroeze

 12. hallo mag mijn rayonmanager mij uit de ziektewet halen voor een schorsing?

  ik ben afgelopen week de ziektewet in gegaan met een agiles pees ontsteking hiervan wisten hun dat hij chronische is nu belden mijn rayonmanager dus op met als mededeling dat ik geschorst ben en dat ik dus niet meer in de ziektewet zit.
  er is al meer als een jaar problemen bij me werk en ze hebben me nu al in 1 jaar tijd op 2 verschillende manieren mij willen ontslaan wat hun niet gelukt, de 1ste keer konden ze me niet kwijt aangezien ik een vast contract had wat ze even vergeten waren de 2de keer wilden ze me kwijt omdat de arbo arts had gezegd dat ik pdd-nos heb wat ik hun had gezegd toen ze me aan namen en nu proberen ze het volgens mij opnieuw. weet niet meer wat ik hier nou mee aan moet.

  met vriendelijke groet wendy

 13. Hallo,

  Ik werk via een uitzendbureau, ben net sinds afgelopen week in fase B. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar gemiddeld zo’n 30 uur gewerkt. Maar ik krijg nu een oproepcontract voor gemiddeld 8 uren per week. Mag dat zomaar? Of Heb ik nu recht op een contract voor ongeveer 30 uur.

 14. corien Oostdijk op

  Hallo,

  dit onderwerp zal vast al regelmatig zijn voorbij gekomen maar toch nog even een paar vraagjes:

  Ik werk in Maart 3 jaar voor een zorginstelling met een 0-uren contract.
  In deze tijd heb ik gevraagd om een contract voor bepaalde uren per week.
  Dit was niet mogelijk omdat ik niet flexibel ben. Ik kan alleen (deels of hele) avonddiensten doordeweeks draaien en in het weekend ochtend/avond en nachtdiensten.
  Nu vinden ze dit niet flexibel genoeg.
  In deze 3 jaar word ik wel gewoon op deze diensten ingepland. (Dus niet in overleg, maar gewoon op de dienstlijst gezet – met name de avonddiensten). Mijn uren wisselen wel per maand – ongeveer 30 tot 70 uur per maand.Tevens word ik gebeld indien er een dienst opgelost moet worden.
  Nu heb ik mijn rooster voor januari gekregen en ben ik niet ingeroosterd. Onder het mom : “het is een rustige periode, niemand neemt vakantie”.

  Nu is mijn vraag:

  1) Heb ik recht op een vast contract?
  2) Moet mijn werkgever deze maand wel doorbetalen terwijl ik niet werk?

  Alvast bedankt.
  Corien

 15. Beste mijn vrouw heeft al 5 jaar een “vaste”baan van 15 uur per week op papier met een alin salaris. Echter werkt ze al ruim 2 jaar 20 uren per week of meer.Zij heeft dan ook al meerdere keren gevraagdom een aanpassing van haar contract. Hier is nooit geen gehoor aan gegeven. Nu zijn de agelopen maand ineens alle extra uren gereduceerd en word er stipt aan de uren van het contract gehouden. Mjn vrouw heeft hierover haar beklag geaan, en de werkgever verteld dat ze zich maar tot et UWV moet wenden en WW moet aanvragen over deze uren. Natuurlijk hebben we dit zwrt op wit met de onderbouwing van de uren. Echter is er spontan aflpen week het bericht gekomen dat de zaak erkocht isinclusief esoneel per 1 januari 2013. Echter gaat de zaak, waarschijnlijk ivm kleine verbouwing mbt aanpassen naam enzovoort op de 7e januari open. Dus moeten zij maar dee tussenliggende dagen thuis blijven op eigen kosten cq verlof dagen. Mijn vraag is, kan dit allemaal zo maar? Werknemers hebben toch diverse rechten via de flexwet. Graag zou ik hier wat advies omtrent willen hebben zodat we eventueel nog voor het einde van het jaar iets kunnen onernemen. Indien we daar rechten hebben liggen!

 16. Blijkbaar werkt het toetsenbord niet zo als ik zou willen. Sorry voor de soms onduidelijk text hierdoor in bovenstaand bericht. ( wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen. Hahahahaha )

 17. Mijn vrouw werkt op basis van een contract met een looptijd van een jaar. Dit contract is 2x verlengd.
  De werkgever wil nu bij afloop van dit derde jaar geen nieuw contract afsluiten, maar wel weer een nieuw personeelslid, of zelfs een stagiare, aannemen.

  Is dit nu toepassing van de wet zoals deze bedoeld is?

  Is het toegestaan om normaal betaalde arbeidsplaatsen te vervangen door de inzet van stagiares?

  Graag uw reactie.

 18. @ Michiel,
  Het vierde contract is inderdaad een vaste contract.

  Je mag een verzoek in om meer uren te werken. Dit is een uitbreiding van je arbeidsduur. Deze aanpassing betekent niet dat je een nieuw contract krijgt. Het gaat om een wijziging.

 19. m driessen op

  Mijn oude ploegchef heeft mijn naar 2 keer een half jaar een vast contract aan geboden.
  Nu is hij inmiddels weg en hebt ik ipv vast contract een jaar contract gekregen
  mag dit.

  Mvg mevr driessen

 20. Hallo,

  Ik ben op 6 juni 2010 met een 0-urencontract in dienst gekomen bij mijn huidige werkgever.

  Op 1 december 2010 kwam er een vacature vrij. Ik ben aangenomen voor deze vacature voor 32 uur in de week voor de duur van een half jaar. Op 1 juni 2011 heb ik een contractverlenging gekregen voor een jaar. Is mijn werkgever verplicht om mij op 1 juni een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden? Zo niet, hoe ver van tevoren moet de werkgever mij inlichten dat ze niet met mij verder willen?

  P.s. Mag je van een half jaar contract naar een jaar contract gaan?

 21. Erik de Vries op

  @ Oostdijk en @Frans H
  Dit is niet eenvoudig te beantwoorden. Het is verstandig dit voor te leggen aan: Juridisch loket, rechtsbijstandsverzekeraar, vakbond, (on-line) juridisch dienstverlener of een advocaat.

 22. ik ben op 27september2007 in dienst gegaan heb toen getekend voor 36uur werken maar per 1dec2010 ben ik 24uur gaan werken maar heb hiervan geen contract? kan ik dan ten allen tijde ontslag nemen? zonder opzegtermijn? en wat ben ik verpicht?

 23. Ik ben nu werkzaam als call-centre-medewerker. Sinds een lange tijd word ik ook ingezet als receptioniste. Mag ik op een gegeven moment deze functie “claimen”

 24. Vraagjes:

  Vraag 1:
  stel ik heb een 0-uren contract en ik sta ingeroosterd voor 4 maandagen in 1 maand. Nu blijkt er op vrijdag dat ik maandag eigenlijk niet nodig ben, kunnen ze mij dan kosteloos afbellen, of heb ik dan recht op uitbetaling van de uren?

  Vraag 2:
  Moet je als werknemer met een 0-uren contract een minimum aantal uren worden ingezet binnen een organisatie? zo ja, hoeveel uren per maand?

  vraag 3:
  hoeveel uren van tevoren mag een werkgever een werknemer met een 0-urencontract kosteloos afbellen? Of kan dit helemaal niet?

  In afwachting van uw antwoord.
  Groet,
  Paul

 25. Gerrit Muijen op

  Geldt de flexwet ook voor defensiemedewerkers, ik heb vanaf 21-04-2008 t/m 30-11-2009 als uitzendkracht gewerkt aansluitend vanaf 01-12-2009 t/m 23 -11-2012 op tijdelijke contracten (3 keer) nu wil men mij geen vaste aanstelling doen. Bij de juridische dienst van de vakbond zegt men dat ik sinds 21-04-2011 al recht heb op een vaste aanstelling en bij defensie is men van mening dat deze wet niet voor hen geldig is. Klopt dit?
  Ik ga nu bezwaar aantekenen.

 26. Hallo,
  Ik heb 3 keer een contract gehad voor bepaalde tijd. Nu moet ik een vast contract krijgen of niet. Maar ik heb nog niks gehoord en heb ik nu recht op een vast contract ivm opzegtermijn van een maand? want het duurt nu geen maand meer tot einde contract

 27. Desiree Beckers op

  Ik vraag me ook gezien bovenstaande reacties af wat het nut nog is van de flexwet. In mijn omgeving hoor ik enkel mensen die na drie contracten of 3,5 jaar uitzendbeding uiteindelijk zonder werk komen te zitten door de flexwet. Zonder deze wet die meer zekerheid moet bieden zouden deze mensen in dienst kunnen blijven. Zelf werk ik ook inmiddels bijna zeven jaar bij Dienst Regelingen (min. economische Zaken) via vaste dienst uitzendbureau. Helaas maakt de overheid hier ook een einde aan door Herplaatsingskandidaten uit andere overheidsinstanties zonder enige ervaring op de plaats van een fase C medewerker worden geplaatst. Verder wordt bij ons ook na drie en een half jaar bij uitzendbureau geen verlenging meer geboden en wil men ook steeds minder van de ook al bovengenoemde zogenaamde draaideurconstructie gebruik gemaakt. Mijn vraag is eigenlijk waar we zouden moeten zijn om de flexwet in twijfel te trekken in de huidige tijd/

 28. Ik werk sinds maart voor een werkgever, eerst als uitzendkracht,nu (na 260 uur) als 0 uren-contracter. Ik krijg 1,5 maand van te voren mijn dienstrooster (24/7 bedrijf). Nu worden er steeds diensten geschrapt (pas in de week dat ik ze zou moeten werken), die ik dus ook niet uitbetaald krijg. Mag mijn werkgever, ondanks een eerder uitgegeven rooster, zomaar mijn diensten schrappen?

 29. Hoi,
  Ik wer sinds ruim een jaar met een 0-uren contract. Opzich vind ik dit geen probleem, want ik kan uren genoeg werken. Nou is het werk wat ik doe wel ‘risicowerk’ waarbij strakke regels zijn omtrent zwangerschappen ed. Stel dat ik in de toekomst zwanger ben, mogen zij mij dan ineens helemaal niet meer inplannen (ook al heb ik al bijna 1,5 jaar bijna fulltime gewerkt), of kun je dan nog ergens op terugvallen?

  Mvg Ilse

 30. ik heb een vraagje.

  eerst even een inleidend verhaal

  Per 1 augustus ga ik voor de tweede keer 3 maanden uit de invalpoule van een instelling voor verstandelijk gehandicapten om daarna weer voor ze te werken in November. Ik heb er bewust voor gekozen zodat ik flexibel mijn eigen tijd te kunnen indelen.

  Ik heb nu ook voor het eerst een ww aangevraagd. Bij de eerste keer dat ik er maanden eruit moest, heb ik gewoon via uitzenbureaus gewerkt.

  nu is de vraag: Moet mijn werkgever na de derde tijdelijk flex-contract mij en vast contract voor onbepaalde tijd aanbieden?

 31. sharmaine op

  Ik werk nu vanaf januari als flexer in de kinderopvang.
  Wel heb ik me vaste groep waar ik 2dagen in de week werk.
  Is het nou zo als je 3maanden achtereen ergens vast word ingezet dat ze je
  Die uren vast moeten geven?

 32. Helemaal onderaan dit artikel staan wets artikelen.

  Is het niet handig om ook het boek te vermelden? Boek 7 art 690 en 681 BW of 7:690 BW & 7:681 BW ofzo?

  @Arthur, ik ben bang van niet. Maar ik ben geen jurist of advocaat.

  In iedergeval succes ermee!

 33. Hallo,

  Mijn werkgever wil me geen nieuw contract aanbieden, omdat ze bang zijn dat het dan vast wordt. Ik heb echter mijn twijfels of dat in mijn situatie wel zo is.
  Ik begon met een contract voor 3 maanden, deze werd daarna verlengd tot einde project. Tijdens het 2de contract heb ik ook een contract gehad voor een klein project, waar ik al weer een tijd mee klaar ben.
  Ik zit nu dus wel in mijn 3de tijdelijke contract, maar er is in mijn geval dus geen sprake van ‘standaard’ verlengingen van het contract.
  Kan er in zo’n geval nog een tijdelijk contract worden gegeven, of moet het wel een vast contract worden?

  Een andere vraag:
  Ik heb nu een contract van 24 uur. Is het mogelijk om via de Wet Aanpassing Arbeidsduur meer uren te gaan werken, zonder dat hier sprake is van een nieuw tijdelijk contract? Wordt het oude en het aangepaste contract als 1 contract gezien en betekent dat niet dat het een vast contract wordt?

  Met vriendelijke groet,

  Michiel

 34. Dag,

  Na 3x een jaarcontract krijg ik geen verlening omdat ze geen vast contract willen geven. Zij bieden mij na 3 maanden eruit weer een jaarcontract aan.

  Mag dat zomaar, nu moet ik 3maanden de WW in want zij bieden mij geen vertrekpremie aan als ik terug wil komen. Dat lijkt me toch niet de bedoeling van de WW, want tenslotte ligt er weer een baan op mij te wachten. Wat te doen?

 35. Ik heb ruim 3,5 jaar gewerkt via het uitzendbureau bij de belastingdienst. I.v.m.de financi?le crisis zat er voor mij geen fase C contract in en ook de belastingdienst kon me hierdoor niet aannemen. Ik had graag na een aantal maanden willen terugkeren, maar volgens het uitzendbureau kan dit niet. Er zou dan sprake zijn van een draaideurconstructie waar de overheid niet aan meewerkt. Ik kan hierover weinig terugvinden, is er bij jullie iets bekend over deze constructie en dan met name dat dit verboden is bij overheidsinstellingen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Linda.

 36. anoniem anoniem op

  Hallo,

  Mijn vriend is in dienst gegaan via een uitzendbureau bij callcenter bureau. Hier heeft hij een contract van 3 maanden (waarvan in de eerste 2 maanden een betaalde trainig was) met een min max contract van 24-28 uur. Dit contract wordt steeds stilzwijgend verlengt door het uitzendbureau. Na 6 maanden gaan ze over tot een soort interne payroll uitbetaling. Nou vroeg ik me af wanneer hij recht heeft op een vast contract binnen dit bedrijf? Is dat na 3 x 3 maanden stilzwijgende verlengingen of na 3 jaar? Graag een reactie.
  groetjes, anoniem

Reageer