Wet DBA uitgesteld tot januari 2018

0

De handhaving op de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) wordt uitgesteld tot ten minste 1 januari 2018.

Dat staat in de Kamerbrief Tweede voortgangsrapportage Wet DBA. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes besloot vrijdag de wet op te schorten na een stortvloed van kritiek van zzp-organisaties, werkgeversorganisaties en vakbonden.

Fiscus gaat wet DBA niet handhaven

De Belastingdienst gaat de omstreden wet DBA volgend jaar niet handhaven. Dit betekent dat zzp’ers en opdrachtgevers tot die tijd en over die periode geen boete of naheffing krijgen van de Belastingdienst. Het kabinet gaat in de tussenliggende periode bekijken hoe de begrippen ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’ kunnen worden aangepast aan de huidige arbeidsmarktverhoudingen. Kritiek is namelijk onder meer dat de wettelijke definitie van loondienst, die uit 1907 stamt, niet meer op de huidige praktijk aansluit.  Het aanpassen van die definitie kost tijd en komt op het bordje van het volgende kabinet, zo laat Wiebes weten.

Fraude

In de tussentijd rekent de Belastingdienst zzp’ers en hun opdrachtgevers niet af op hun onderlinge verhouding, belooft Wiebes. Hij maakt een uitzondering voor ‘fraude en evident kwaadwillenden’ voor wie de Belastingdienst nog wel een naheffing kan rekenen.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken schiet Wiebes ook te hulp, liet de staatssecretaris weten. Hij is bereid sectoren die willen worden vrijgesteld van bepalingen uit zijn Wet werk en zekerheid, waarmee de wet DBA nauw samenhangt, ruimhartig tegemoet te komen.

Medio 2017 wil Wiebes de implementatie van de Wet DBA nog eens onder de loep nemen om op dat moment te besluiten of een verdere verlenging van de implementatietermijn tot een datum na 1 januari 2018 gewenst is.

Bron: ANP / Rijksoverheid

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.