Wet DBA: 3 tips voor opdrachtgevers

0

De Wet DBA en daarmee de afschaffing van de VAR maakt sommige opdrachtgevers huiverig om met zzp’ers te blijven werken. Flexexpert Mark Bassie geeft 3 tips om goed om te gaan met de nieuwe regelgeving.

Inhuurbeleid

Denk na over een inhuurbeleid. Hoe ga je met externe inhuur om en hoe is dat in een beleid te vatten? Door dit beleid kun je duidelijker aantonen dat ingehuurde zelfstandigen geen werknemers zijn.

Maak contracten uniform

Maak je contracten zo uniform mogelijk. Als je met meerdere zzp’ers werkt, heb je straks voor iedere zelfstandige een eigen contract. Hierdoor raak je makkelijk het overzicht kwijt, waardoor je kwetsbaarder bent tijdens controles van de Belastingdienst. Uniforme contracten geven meer duidelijkheid binnen de organisatie.

Andere samenwerking

Denk aan een andere manier van samenwerken. Kun je in plaats van een inhuurcontract ook gebruikmaken van een payrollconstructie of tijdelijk dienstverband? Op die manier is degene die je inhuurt geen ondernemer en is het helder dat er loonbelasting moet worden afgedragen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is dit voor veel zzp’ers geen probleem. Het kan juist een alternatief bieden om de onzekerheid weg te halen.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.