Werken met zzp’ers

0

Hoe huur ik een zzp’er in?

U huurt een zelfstandige in door het sluiten van een opdrachtovereenkomst of een overeenkomst tot aanneming van werk.
Het grote verschil met de arbeidsovereenkomst is dat er bij deze contracten:

  • geen sprake is van een gezagsverhouding.
  • de arbeid niet persoonlijk hoeft te worden verricht.
     

U kiest voor aanneming van werk als u wilt dat de zelfstandige een bepaald stoffelijk werk tot stand brengt. De opdrachtovereenkomst kiest u als de arbeid niet tot werk van stoff elijke aard leidt. De Belastingdienst verstaat onder het begrip stoff elijk werk alle activiteiten die tot een tastbaar product leiden. Ook schoonmaakwerkzaamheden en meetwerkzaamheden worden als werk van stoff elijke aard aangemerkt. Geestelijke en intellectuele arbeid vallen hier buiten. Zelfstandigen worden aangeduid met de termen zzp’er en freelancer. Deze termen staan niet in de wet. In de praktijk hebben veel van deze zelfstandigen een eenmanszaak of eenmans-bv opgericht.

De Xpertise-artikelen zijn eerder gepubliceerd in de gelijknamige rubriek in P&Oactueel Magazine 

Meer Xpertise »

MEER WETEN?


Op XpertHR.nl vindt u uitgebreidere informatie over verschillende arbeidsverhoudingen met voorbeelddocumenten, checklists, et cetera.
CONTACT
XpertHR.nl is dé HR Antwoordbank. Bent u geïnteresseerd in XpertHR? Vraag dan een demonstratie aan op www.xperthr.nl of bel (020) 515 9555.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.