VVD wil tegenprestatie voor bijstand

0

Alle mensen die bijstand ontvangen, moeten daarvoor een maatschappelijke tegenprestatie gaan leveren. Ze moeten bijvoorbeeld koffie schenken in een verzorgingstehuis, klaar-over zijn voor schoolkinderen of verkeersborden schoonmaken. VVD’er Sjoerd Potters zei dat tijdens een overleg van de Tweede Kamer met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Uitgangspunt voor de VVD blijft dat iemand met bijstand zo snel mogelijk aan het werk moet, vindt Potters. Maar zolang je geen baan hebt, kun je best iets terug doen voor de gemeenschap.

Te vrijblijvend
Potters wil dat gemeenten verplicht worden van bijstandontvangers een tegenprestatie te vragen. Op dit moment is het beleid te vrijblijvend. Sommige gemeenten vragen wel iets terug van mensen in de bijstand, andere doen dat niet.

Wat Potters betreft mogen bijstandsgerechtigden ook zelf meedenken over de tegenprestatie die ze gaan leveren en daar voorstellen voor doen.Voorwaarde voor Potters is dat de maatschappelijke tegenprestatie het zoeken naar betaald werk niet in de weg staat. Ook mag de tegenprestatie niet leiden tot verdringing van reguliere banen.

Werkloosheid
Volgens de FNV laten gemeenten op grote schaal bijstandsontvangers werken met behoud van uitkering. Dat zou leiden tot tot een hogere werkloosheid. Potters wees er nadrukkelijk op dat dat niet de bedoeling is.

Ook John Kerstens (PvdA), Steven van Weyenberg (D66), Pieter Heerma (CDA) en Sadet Karabulut (SP) hebben vragen over mogelijke verdringing van reguliere banen door bijstandsontvangers die werken met behoud van uitkering. Ze willen dat Klijnsma de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) onderzoek laat instellen naar deze praktijken. Ook de FNV heeft daarop aangedrongen.

ANP

Lees ook: Topbestuurders willen versoepeling bijstand

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.