Voorlopig genoeg werk

0

Volgens ABN AMRO duurt het nog tien jaar voordat er op grote schaal meer aanbod dan werk is in Nederland. Dit komt door een combinatie van beperkte economische groei, voortgaande automatisering, stijgende arbeidsparticipatie onder ouderen en een beroepsbevolking die langer doorwerkt.

ABN AMRO heeft onderzoek gedaan naar de kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. De daling van de Nederlandse beroepsbevolking is volgens ABN AMRO minder sterk dan verwacht. Op lange termijn zal sprake zijn van schaarste op de arbeidsmarkt. De conclusies van het onderzoek staan in het rapport ‘De kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking’.

Geen structurele krapte op arbeidsmarkt
De stapsgewijze verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd en een stijging van de arbeidsparticipatie beïnvloedt de omvang van de beroepsbevolking tot 2024. ABN AMRO verwacht dat de potentiële beroepsbevolking (15-65 jaar) tussen 2013 en 2023 met bijna 2,5 procent groeit.

Uitzonderingen
Een structurele krapte op de arbeidsmarkt geldt wel voor specifieke sectoren vakgebieden en niches, zoals specialistische banen in de financiële dienstverlening. Ook de te verwachten explosieve groei van nieuwe banen door de invloed van social media – van webcare tot internetmarketing – is moeilijk te vervullen.

Liever geen dienstverband
Een andere trend is dat ervaren specialisten zichzelf liever verhuren dan voor een vast dienstverband te kiezen. ABN AMRO verwacht dat deze groep groeit. Daarnaast blijft het vinden van trainees – de top van de studentenmarkt – een uitdaging voor grote bedrijven.

Dalende arbeidsparticipatie jongeren
Economisch groei tussen nu en 2024 kan mogelijk een grotere vraag naar arbeidskrachten opleveren. Maar ABN AMRO benadrukt dat voorspellingen op deze lange termijn hierover moeilijk zijn. Belangrijker punt van aandacht in de huidige arbeidsmarkt is de dalende arbeidsparticipatie van jongeren.

Lees ook: ‘Meer ‘noodgedwongen’ zzp’ers’ en ‘Premiekorting aannemen jongere werknemer’

Bron: Economisch Bureau ABN AMRO

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.