Vakbonden in de bres tegen sluiproute oneindige flex

2

FNV Bondgenoten gaat vandaag in cassatie naar de Hoge Raad, vanwege een ontstane mogelijkheid voor oneindig veel achtereenvolgende flexcontracten. Een lid van het FNV, een projectleider bij een luxe jachtbouwer, werd daar slachtoffer van. De jachtbouwer liet de werknemer na drie tijdelijke contracten onder druk van anders geen werk een vaststellingsovereenkomst tekenen. CNV vice-voorzitter Maurice Limmen roept Minister Asscher in een brief op om de wetsontduiking zo snel mogelijk te stoppen.

De afspraak ondermijnt volgens FNV niet alleen de wet, maar ook de afspraken die gemaakt zijn in het Sociaal Akkoord met werkgevers en Kabinet. ‘Daarin zijn strengere regels afgesproken om langdurig gebruik van tijdelijke contracten tegen te gaan en die ervoor moeten zorgen dat werknemers vanaf juli 2014 (ingangsdatum zoals afgesproken in het Begrotingsakkoord) na maximaal twee jaar recht hebt op een vast contract.’

Maurice Limmen van het CNV: ‘Ik roep de Minister van Sociale Zaken op om snel met een aanvulling op het arbeidsovereenkomstenrecht te komen, waardoor het onmogelijk wordt om tijdelijke contracten te blijven stapelen. De sluiproute naar oneindige flex moet worden afgesloten’.

Onbepaalde tijd met einddatum
Een werknemer kreeg een vierde arbeidsovereenkomst aangeboden, ditmaal voor onbepaalde tijd. Wel was daarin een einddatum afgesproken. De werknemer was van mening dat hierdoor sprake was van een tijdelijke overeenkomst, en de werkgever in strijd handelde met de ketenbepaling. In juli oordeelde het Hof dat er geen sprake is van omzeilig van de wet. Een vaststellingsovereenkomst is zelfs geldig als die in strijd is met dwingend recht, tenzij de overeenkomst in strijd is met de openbare orde en /of goede zeden. Er is niet aangetoond dat de vaststellingsovereenkomst in strijd is met de openbare orde, of goede zeden, oordeelde het hof.

‘Zulke constructies moeten we niet willen. Het is wederom een teken van de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt, die morgen ongetwijfeld ook weer uit de cijfers van het CBS over de flexibilisering van de arbeidsmarkt zal blijken’, stelt Limmen in een blog van het CNV. ‘In het sociaal akkoord hebben we met werkgevers afgesproken dat we dit willen aanpakken. Daarin staat dat mensen na maximaal twee jaar aan tijdelijke contracten een vast contract krijgen, deze uitspraak van het Hof gaat hier recht tegen in. De minister wil doorgeschoten flex aanpakken. Het lijkt me duidelijk: de wet waarin de afspraken uit het sociaal akkoord over flex worden uitgewerkt, moet in één moeite door deze door het Hof geboden sluiproute uitsluiten.’

Lees de brief van het CNV aan de minister, of lees meer over de betreffende rechtszaak.

[([002_RBIAdam-image-1399650.jpeg])]

Op P&Oactueel Connect is een discussie geopend over dit onderwerp. “Ik vind dat er meer flexibiliteit moet komen en het dan ook niet vreemd dat dit soort kunstgrepen worden toegepast. Ik heb meer moeite met zo goed mogelijke arbeidskrachten ‘scoren’ dat dit soort constructies toepassen met elkaars medeweten. Het is een gezamenlijke afspraak de werkgever heeft de werknemer nog nodig en de werknemer heeft liever werk dan dat hij/zij thuis zit en doet op deze manier extra werkervaring op,” reageert Jolanda Beenen. Mee eens of juist niet? Discussieer mee.

Bron: CNV / FNV / ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Jan van der Zanden op

    FNV kan dit wel willen, maar het is uiteindelijk niet in het belang van de medewerkers. De werkgever zal bij aanvullende wetgeving de werknemer gewoon al eerder niet meer aannemen en kiezen voor een nieuwe/jongere.

    Wie wordt daar beter van?

    De hele maatschappij, incl. FNV, moet gewoon leren dat ondernemen in een dynamische wereld niet samengaat met arbeidscontracten die in beton zijn gegoten. Meer flexibiliteit is voor individuen op sommige momenten natuurlijk heel vervelend, maar uiteindelijk voor iedereen en de hele maatschappij het beste.

  2. Jan Onderwater op

    Weer een achterlijke actie van de achterlijke vakbonden. Wanneer wordt het nu eens duidelijk dat werk verstrekkend NL NIET zit te wachten op allerlei wurgcontracten. Het is gewoon niet meer van deze tijd al die waanzinnige flauwekul / arbeidsovereenkomsten. De arbeid is wisselend en flexibel en zo moet het dan ook met werknemers. Simpel en eenvoudig. En de vakbonden kunnen doen wat ze willen en allerlei onzinnige wetten er doorheen duwen maar ze krijgen zelf de gevolgen over zich heen. Dat is te zien in de dekkingsgraad van de vakbonden die is van ruim 40 % in de loop der jaren naar ruim ONDER de 20 % gedaald!!!! Heel goed !!! Dat noemen ze ‘ eigen schuld, dikke bult ‘ HAHAHAHA!!