Tweede Kamer wil meer controle pakketbezorgers PostNL

0

Bij PostNL moet meer worden gecontroleerd of pakketbezorgers schijnzelfstandig zijn. Daarop hamert de Tweede Kamer.

De Kamer maakt zich zorgen over de zzp’ers van wie het lijkt of ze eigenlijk nog gewoon in dienst zijn, omdat ze zich moeten houden aan veel voorschriften en verplichtingen van PostNL. De kamer is het hier niet mee eens.

VVD-Kamerlid Bas van ’t Wout wijst op signalen die de wenkbrauwen doen fronsen. Coalitiepartner PvdA vraagt zich af of dit soort werk wel door zelfstandigen gedaan moet worden. Kamerlid Mei Li Vos vreest “moordende concurrentie op arbeidsvoorwaarden.”

Minister Asscher wijst op de beperkte rol van de arbeidsinspectie bij de handhaving. Die kan gevallen doorgeven aan de Belastingdienst, maar ook die had weinig mogelijkheden tot ingrijpen. De minister verwacht dat het vanaf mei beter zal gaan, als de Wet DBA in gaat. Deze wet vervangt het oude zelfstandigensysteem van de VAR en moet schijnzelfstandigheid terugdringen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.