Tweede Kamer: ‘Wet DBA werkt schijnzelfstandigheid in de hand’

0

Staatssecretaris Wiebes kreeg afgelopen week veel kritiek te verduren tijdens het debat over de uitvoering van de Wet DBA. CDA, PVV, PvdA en de ChristenUnie stelden vast dat de wet schijnzelfstandigheid niet oplost, maar mogelijk zelfs in de hand werkt. Diverse moties werden ingediend om de wet te veranderen, waarvan Wiebes het merendeel heeft ontraden.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt betoogde tijdens het debat dat door het criterium ‘persoonlijke arbeid‘, dat gehanteerd wordt door de fiscus, schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt blijft bestaan. ‘Dat betekent dat voor de allereenvoudigste arbeid — het bezorgen van pakketjes of de allereenvoudigste klussen in een fabriek — alle werknemersrechten zijn weggehaald, als maar in het contract staat dat de persoon die niet zelf hoeft te verrichten en zelf voor zijn vervanger moet zorgen,’ aldus Omtzigt.

Handhaving Wet DBA door Belastingdienst

Een belangrijk deel van het debat draaide om de vraag: Hoe gaat de Belastingdienst vanaf mei 2017 de nieuwe wet handhaven? Mei Li Vos (PvdA) verzocht Wiebes vooral kritisch te kijken naar de pakketsector en de sector van medisch specialisten. ‘ Iedereen heeft hier de tent afgebroken over de pakketbezorgers. Het is voor elke zzp’er een belediging dat een pakketbezorger van PostNL een zelfstandige wordt genoemd. Wie schetst ons aller verbazing: PostNL heeft wél een modelovereenkomst. Datzelfde geldt voor medisch specialisten. Een medisch specialist in een ziekenhuis kan een zzp’er zijn terwijl hij gewoon altijd zijn werk via het ziekenhuis krijgt en dat werk gewoon op gezette tijden binnenkomt. Ik heb nooit begrepen wat daar voor “ondernemends” aan is,’ zegt Vos.

Commissie-Boot

In zijn antwoord op de vragen en geuite zorgen verwees de staatssecretaris opnieuw naar de Commissie-Boot die de komende tijd zal toetsen of de Belastingdienst de modelovereenkomsten wel op de juiste manier beoordeelt (niet te streng en niet te soepel). De commissie bepaalt zelf, onafhankelijk van de staatssecretaris, welke modelovereenkomsten/sectoren kritisch worden bekeken. Toch zegde de staatssecretaris wel toe om de commissie te informeren dat de Kamer graag zou zien dat de modelovereenkomsten voor de pakketsector en sector van medische specialisten tegen het licht worden gehouden. Voor de kerst zal Wiebes opnieuw een voortgangsrapportage naar de Kamer sturen met daarbij ook de bevindingen van de commissie. Op dinsdag 4 oktober zal er gestemd worden over de ingediende moties.

Lees ook: Wet DBA: een gezagsverhouding volgens de fiscus

Lees meer over:

Over Auteur