TLN wil controle buitenlandse uitzendbureaus

0

Buitenlandse uitzendbureaus die vrachtwagenchauffeurs in Nederland laten werken, moeten beter worden gecontroleerd.

Gebrek aan controle door de EU-lidstaten op dit soort uitzendbureaus, leidt ertoe dat regels worden omzeild en chauffeurs goedkoop aan het werk worden gezet. Dat meldde Transport en Logistiek Nederland (TLN) dinsdag.

,,Misstanden moeten worden onderzocht en aangepakt”, vindt directeur Peter Sierat. Hij reageert op een uitzending van Nieuwsuur maandagavond over Nederlandse chauffeurs die via tussenkomst van een Cypriotisch uitzendbureau rijden in ons land. Door de crisis, de gestegen brandstofprijzen en de open grenzen, maakt een toenemend aantal transportondernemers gebruik van constructies die de personeelskosten drukken.

Volgens de zogenoemde Cyprusroute koopt een werkgever voor 400 euro per jaar een bedrijfje. Hij ontslaat chauffeurs die daarna in dienst worden genomen bij een postbusbedrijf op Cyprus. Volgens TLN worden deze uitzendconstructies gebruikt om in Nederland de cao en andere sociale verplichtingen te ontduiken. ,,Chauffeurs die voor Nederlandse bedrijven werken, moeten ook volgens de Nederlandse cao worden betaald”, aldus Sierat.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.