Te weinig regie over inhuur professionals

0

Bedrijven en overheden worden in groeiende mate afhankelijk van externe professionals met specifieke, schaarse expertise. Extern ingehuurd personeel vormt een grote kostenpost, maar organisaties hebben moeite regie te krijgen over het inhuurproces.

Dat stelt arbeidsmarktspecialist Yacht in een whitepaper over inhuur van professionals. Organisaties hebben wel het leveranciersmanagement voor uitzendkrachten professioneel geregeld. Maar voor de inhuur van het hogere segment is dat nog lang niet altijd het geval en dat kan kwalijke en kostbare gevolgen hebben, zegt Yacht.

Decentraal
Zo kan de inhuur ongestructureerd zijn omdat het decentraal wordt uitgevoerd. Ook komt het voor dat er wel structuur is, maar dat afdelingsmanagers door een gebrek aan controle zaken blijven doen met hun eigen leveranciers en ZZP’ers. Zo worden afspraken in raamcontracten omzeild.

Risico’s
Bij veel bedrijven is volgens Yacht door gebrek aan inhuurregie onvoldoende zicht op de juridische en wettelijke risico’s, met alle mogelijk gevolgen van boetes en claims. Vaak is er ook onvolledig zicht op het inhuurvolume, waardoor het nauwelijks mogelijk is te sturen op verbetering.

Bij andere organisaties is het inhuurproces erg complex en slagen organisaties er niet in externe kennis intern vast te leggen en te borgen. Het ontbreekt vaak aan goede planning en voorspelling van de toekomstige vraag. Het kan gebeuren dat organisaties door schaarste aan bepaalde expertise achter het net vissen, met nadelige gevolgen voor de gewenste vernieuwing en het concurrentievermogen.

Oplossingen
Yacht stelt samen met moederorganisatie Randstad manieren voor om het inhuurproces beter te managen. De toepasbaarheid ervan is volgens Yacht ‘afhankelijk van de mate van volwassenheid’ waarmee de organisatie omgaat met inhuur.

  • De brokeroplossingKan een goede oplossing zijn voor organisaties waar sprake is van decentrale inhuur. Met deze oplossing wordt het zelf geworven externe personeel (ZZP’ers of mensen in dienst van leveranciers) ondergebracht bij een broker.
  • Broker met intermediairfunctieBij de broker met intermediairfunctie worden de kandidaten die de organisatie zelf werft nog steeds ondergebracht bij de broker. Op verzoek van de organisatie werft en contracteert de broker ook kandidaten buiten het bestaande netwerk.
  • De broker-oplossing met communityDe community is interessant voor organisaties die in hoge mate afhankelijk zijn van een gefragmenteerde groep schaarse ZZP’ers met specifieke expertise. In deze variant richt de broker een ‘community-webapplicatie’ in.
  • Managed Service ProviderDe MSP is een oplossing waarbij de klant het inhuurproces volledig uitbesteedt. Een MSP neemt het leveranciersbeheer over, levert extern personeel met behulp van derden en voert de facturatie en betaling uit.
  • De ‘inhouse variant’Deze biedt uitkomst als er sprake is van een grote vraag naar een beperkt aantal specifieke profielen. Bij deze variant worden sourcing en inhuur volledig uitbesteed.

Lees ook:

HR te weinig betrokken bij inhuur zzp’ers

HR moet de regie over inhuur terugwinnen’
Bron: Yacht, Whitepaper Grip op inhuur van professionals (pdf)

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.