Steeds meer freelancers in het onderwijs

3

Het aantal freelancers die in het onderwijs werken groeit.

Een woordvoerder van de Kamer van Koophandel heeft maandag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad bevestigd. Bijna 25.000 mensen werken als zogeheten zelfstandige zonder personeel (zzp’er) in de totale onderwijssector. Op scholen werken ruim twaalfhonderd flexibele krachten. Dat is drie keer zo veel als in 2007.

,,Dat dit gebeurt in het MBO en het HBO vinden wij volstrekt begrijpelijk”, zegt Robbert Sikkes van de Algemene Onderwijsbond (AOb). ,,Daar worden vaak vakmensen ingehuurd voor een reeks lessen. Kunstenaars bijvoorbeeld die een tijdje lesgeven op een kunstopleiding.”

Ook in het basis- en voortgezet onderwijs is er een toename van het aantal freelancers en flexwerkers. Daar is de AOb niet altijd even gelukkig mee. ,,Dat zijn vaak mensen die een gewone voltijdbaan zoeken, met een contract, maar die niet vinden. Ze nemen dan hun toevlucht tot een freelancebaan, maar ze bouwen zo geen pensioen op en geen andere sociale rechten”, aldus Sikkes.

Lees ook:
> Zzp’er krijgt meer tijd voor vangnetpolis

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Marjolein Heijdeman op

  Beste Hr. Sikkens,

  Wanneer wordt men ook in het onderwijs eens wakker evenals bij de vakbonden? Als u weet hoe het werkt, en dat weet u duidelijk niet, dan kan ik u vertellen dat wanneer men als freelancer gaat werken pensieon etc. prima kan regelen en dat geen reden hoeft te zijn om niet als freelancer aan de slag te gaan. Daarnaast heeft het werken als freelancer mijnsinziens een prima effect op het geven van onderwijs; mensen die freelancer worden kiezen hier in de meeste gevallen bewust voor en nemen deze stap niet als vlucht om toch een baan te vinden in het onderwijs. Wat een onzin redenering! Het wordt tijd dat men ook bij de vakbonden eens anders gaat kijken tegen vernieuwingen op de arbeidsmarkt zoals het werken als freelancer en die bruine beren eens los laat.
  Dus Hr. Sikkens, mijn volgende stap zal ook waarschijnlijk een stap zijn om als freelancer in het onderwijs aan de slag te gaan, geheel vrijwillig en weloverwogen en niet gedwongen zoals u mij doet geloven.

 2. Je kunt als freelancer dat natuurlijk wel zelf regelen pensioen en sociale rechten.

 3. Maarten Hebels op

  Dat ook het onderwijs ten prooi valt aan die vermaledijde ZZPers is naar mijn mening een teken dat ook het onderwijs een gewone sector is die werk genereert en waarin mensen op een door hen gekozen manier kunnen werken. Het ‘wegzetten’ van ZZPers als opportunistische zwervers op de arbeidsmarkt is naar mijn smaak een behoudende, polariserende en ondoordachte reactie. En dan nog: wat is er mis met de mentaliteit om bij krapte op de arbeidsmarkt op alle mogelijke manieren toch je inzet te plegen en je centen te verdienen? Wat is er mis om als gezamenlijke ZZPers een welkome dempende werking te cre?ren op de crisis zodat er minder aanspraak wordt gemaakt op alle gemaksregelingen die nu onbetaalbaar blijken te zijn? Iets meer respect voor elkaars keuzes en mentaliteit zou een vakbondsbestuurder sieren.