Schiet afschaffing VAR doel voorbij?

0

Een overgrote meerderheid van de werkgevers en zelfstandigen is niet blij met de afschaffing van de VAR-verklaring. Ze verwachten zelfs dat het zal resulteren in minder werk voor zelfstandigen.

‘We moeten natuurlijk zien hoe het uitpakt in de praktijk, maar de nieuwe regeling lijkt op het eerste gezicht een te omslachtige oplossing, die voor veel onrust zorgt op de arbeidsmarkt’, zegt Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page, die onderzoek deed naar de afschaffing van de VAR.

Schijnzelfstandigheid

84 procent van de ondervraagde freelancers en 87 procent van de ondervraagde bedrijven denkt dat de wijziging geen oplossing vormt voor het door de overheid geschetste probleem van schijnzelfstandigheid.

Dat heeft denk ik voor een groot deel te maken met de praktische haalbaarheid van de toetsing’, stelt Voogt. ‘Het grootste probleem met de VAR was immers het gebrek aan toetsing en het gebrek aan capaciteit van de belastingdienst. Is er nu ineens veel meer capaciteit bij de belastingdienst?’

Verantwoordelijkheid bij opdrachtgevers

Het feit dat de verantwoordelijkheid voor het aantonen dat er geen dienstverband aanwezig is nu ook bij de werkgever ligt, zorgt voor onzekerheid bij veel opdrachtgevers. Voogt: ‘In de oude situatie gaf de VAR op voorhand zekerheid op fiscaalrechtelijk gebied en in zeer grote mate op civielrechtelijk gebied. Achteraf een vast dienstverband claimen was lastig en voor niet betaalde premies was de werknemer verantwoordelijk. Deze zekerheid valt nu weg en opdrachtgevers zijn niet meer per definitie risicoloos op deze gebieden.’

Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat 79 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht na de wijziging minder zelfstandigen te zullen inhuren en dat 74% van de freelancers verwacht minder werk te krijgen.

Van VAR naar modelcontracten

Of de nieuwe regeling daadwerkelijk voor de verwachte problemen gaat zorgen en tot werkverlies voor freelancers gaat leiden, zal de tijd moeten leren. ‘We betwijfelen of het afschaffen van de VAR gaat doen wat het moet doen, omdat we simpelweg nog geen zicht hebben op hoe de overheid alle aanpassingen op de modelcontracten in de praktijk gaat toetsen. We houden het scherp in de gaten’, aldus Voogt.

Bron: Michael Page

Meer weten over de afschaffing van de VAR en de Wet DBA? Kom naar de Seminar van VAR naar Wet DBA

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.