Roemenen met Hongaars paspoort voor tuinders

3

Uitzendbureau Exotic Green zegt vanaf 1 juli te kunnen voldoen aan de ruime vraag van West-Brabantse aardbeien- en boomtelers naar ervaren Roemeense werknemers.

Het uitzendbureau werft in Roemenië personeel onder Roemenen met een Hongaarse afkomst. Zij kunnen met een Hongaars paspoort in Nederland aan de slag.

De tuinders in met name West-Brabant zitten met de handen in het haar omdat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) strenger is geworden met het uitgeven van werkvergunningen voor Roemen en Bulgaren. De minister meent dat er genoeg Nederlandse werklozen zijn die het seizoenswerk kunnen doen.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), die nog in overleg is met het ministerie over oplossingen, reageert terughoudend op het initiatief van Exotic Green. (Buitenlandse) uitzendkrachten zijn tot 20 procent duurder dan werknemers op de eigen loonlijst, zegt een woordvoerder.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Inhuren van medewerkers via een uitzendbureau kost per definitie geld.

  Heeft wel een toegevoegde waarde. Andrs gebeurd er niets. ZLTO kan het kennelijk niet zelf regelen.

  Nu doet een marktpartij het. Dat heet nou marktwerking. Wat wel steekt dat hier in Nederland massa’s mensen langs de kant staan zonder werk van waar uit kennelijk geen enkele prikkel is wat te gaan doen omdat alles in Nederland nou eenmaal zo goed is geregeld….

  Marktwerking is dan ook dat er medewerkers gehaald worden uit het buitenland die per defintie lager op de sociale maatschappelijke ladder staan.

  Ik zie bijvoorbeeld nooit een Deen, Noord, Zweed of Fin in Nederland arbeien plukken omdat sinpelweg het welvaarsniveau daar gelijk c.q. hoger ligt dan bij ons.

  Nee ik werk niet bij Exotic Green.

 2. Anca Tamba op

  Ik ben Roemeense en kom al circa 10 jaar in Nederland, heb een bedrijf in Roemenie en bemiddel ook tussen Roemenen met een hongaars paspoort voor werk in Nederland.
  Roemenen willen graag het werk doen in Nederland, hebben geen problemen met lange dagen en zijn het werk vaak in Roemenie gewend omdat ze uit de landbouw koemen. Ook al zijn Roemenen hierdoor circa 20% duurder dan personen die op de loonlijst van het Ned. bedrijf staan neemt niet weg dat door deze oplossing de bedrijven in Nederland toch voorzien kunnen worden van hardwerkende Roemenen die de oogsten van het land afhalen.Wat is nu beter de oogst op het land laten staan en daardoor failliet gaan om 20% meer betalen,toch oogsten en niet failliet gaan.

 3. Hoe gaat werkt dit?
  Een Roemeense vriend is hard op zoek naar een manier om hier legaal aan de gang te kunnen (zoals velen). Ik heb beloofd te informeren wat er wel en niet kan.