PvdA: arbeidsmigranten strenger controleren

1

De PvdA wil oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt door Midden- en Oost-Europeanen harder aanpakken.

Er moet een betere controle komen op de naleving van cao-lonen. Het ontduiken van het minimumloon door constructies met schijnzelfstandigen dient harder te worden aangepakt. Arbeidsmigranten moeten zo snel mogelijk het Nederlands onder de knie krijgen.

Dat staat in een plan dat John Kersten dinsdag heeft gepresenteerd. Kersten, de afgelopen jaren voorzitter van FNV Bouw, staat op nummer 10 van de kandidatenlijst van de PvdA.

Volgens Kersten hebben werknemers uit Oost-Europa er zelf vaak geen belang bij om hun onderbetaling aan de kaak te stellen. Ze zijn bang dat ze hier dan niet aan de slag komen. Daarom zijn scherpe controles, hoge boetes en een lik-op-stukbeleid nodig. Malafide uitzendbureaus en afnemers van uitzendkrachten die de wet overtreden moeten zo nodig kunnen worden beboet met 80.000 euro. Een afnemer die twee keer is beboet wegens uitbuiting, wordt uitgesloten van openbare aanbestedingen.

Uitzendbureaus moeten verplicht worden werknemers Nederlands te leren als ze langer dan drie maanden hier werken. Van arbeidsmigranten mag verwacht worden dat ze ,,een basisniveau Nederlandse taal machtig zijn”, aldus het PvdA-plan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. schaduwfractielid op

    Ik geloof toch niet dat de arbeids migranten schuld hebben. Ik hoef toch niet steeds te herhalen dat de werkgevers zelfs arbeids migranten voor minder loon wat wettelijk toe hoort aan de arbeids migrant hen in onbarmhartige toestand laten werken.

    Lees de arbeids inspectie erop na.