Please Payroll pleit voor een ‘werknemersbedrijf’

2

Please Payroll heeft een whitepaper gepubliceerd waarin de payrollorganisatie pleit voor een nieuw type dienstverlening: het werknemersbedrijf. Hierbij komen flexwerkers in vaste dienst van de intermediair die hen ‘ uitzendt’ naar bedrijven die behoefte hebben aan krachten.

MKB-bedrijven bieden hun werknemers steeds minder vaak een vast contract, zij willen flexibel zijn om in te kunnen spelen op marktontwikkelingen. Werknemers daarentegen zoeken juist naar baanzekerheid in de vorm van een vast contract. Dat geldt met name voor ‘laagwaardige flex’, de groep relatief slecht betaalde flexwerkers zonder maatschappelijke zekerheid en zonder vooruitzicht op doorgroeimogelijkheden door bijvoorbeeld bijscholing. Om dat dilemma op te lossen introduceert Please Payroll een nieuw intermediairsvorm, het werknemersbedrijf.

Werknemersbedrijf
Werknemers zijn bij een werknemersbedrijf in vaste dienst. Vervolgens worden zij ofwel op projectbasis, ofwel voor langere tijd beschikbaar gesteld aan ondernemingen met een arbeidsbehoefte. Die hebben dus zelf geen flexibel personeel meer in dienst naast hun vaste werknemers. Idealiter heeft een werknemersbedrijf voldoende omvang om voor zijn werknemers alles rondom sociale zekerheid en pensioenopbouw collectief te regelen. Ook begeleidt het zijn werknemers actief van werk naar werk en verzorgt desgewenst om- en bijscholing, al dan niet op basis van assessments.

Financiële compensatie
Uiteraard moeten werknemersbedrijven onder controle van de overheid (certificering) staan, zo stelt Please Payroll. Breekpunt is vooralsnog de financiering: alleen als een werknemersbedrijf van de overheid een financiële compensatie ontvangt voor de tijd dat een werknemer nergens kan worden geplaatst, is een sluitend businessmodel mogelijk. Daar staat tegenover dat de bemiddelings- en uitkeringsorganisatie UWV dan niet langer nodig is.

De whitepaper ‘Het werknemersbedrijf: een nieuwe benadering van flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt’ is te downloaden en te bestellen via nieuws.please.nl.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Joost van der Heijden op

  Bij het lezen van de aanhef bekroop mij de vraag in welk opzicht het werknemersbedrijv van Please afwijkt van het detacheringsbedrijf zoals we dat al jaren kennen. Ook dat leent medewerkers kort of langdurig uit aan andere bedrijven en terwijl medewekers wel de zekerheid van een vast contract hebben. Of zit het verschil in de fianciële compensatie die een werknemersbedrijf van de overheid zou moeten ontvangen voor de tijd dat een werknemer nergens kan worden geplaatst? Dus in tijden van enorme bezuinigingen de risico’s afwentelen op de overheid? O nee, er zou tegenover staan dat de bemiddelings- en uitkeringsorganisatie UWV niet langer nodig zou zijn. Dus met de komst van werkgeversorganisaties komt er niemand meer in de WW, WIA, Wajong, etc? Ik moet het whitepaper nog lezen, maar vraag me sterk af hoe realistisch dit alles is.

  Risico’s liggen daarmee wel heel eenzijdig

 2. JGJM Driessen op

  Hier komen financiele en commerciele belangen in beeld waar een werknemer, die tijdelijk niet kan worden geplaatst, niet noodzakelijkerwijs blij van wordt.
  Ik vrees ook dat dit model tot loondumping gaat leiden, immers is het werknemersbedrijf winstgeorienteerd en kan de werknemer uiteindelijk nergens anders meer terecht.
  Om van een onpartijdige beoordeling in geval van ziekte of in geval van een arbeidsconflict maar te zwijgen….