Opleidings- en mobiliteitsbudget oplossing flexwerkers?

0

Willen we het verschil tussen vast en flex opheffen? Dan is de WWZ niet de oplossing. We moeten ww-uitkeringen en opleidingsfondsen vervangen door een individueel opleidings- en mobiliteitsbudget voor alle werknemers.

Door deze maatregel worden zowel werknemers in vaste dienst als flexwerkers verplicht om meer te investeren in hun vakmanschap en inzetbaarheid. Dit zou niet alleen de kansen op de arbeidsmarkt van veel werknemers vergroten, maar ook goed zijn voor de Nederlandse economie. De Nederlandse maakindustrie zou namelijk in het geding zijn omdat het personeel onvoldoende flexibel is.

Op dit moment investeren veel werkgevers alleen in kleine groepjes vaste werknemers. Dit verkleint de kansen van toch al kwetsbare groepen zoals zzp’ers nog meer. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen, die als adviseur betrokken was bij het voorstel: ‘De bedoeling van het voorstel is niet om werknemers goedkoper te maken, maar om ze langer aan het werk te houden.’
Werkgevers investeren vooral in opleidingen binnen dezelfde sector. Het persoonlijke opleidingsbudget geeft werknemers de kans om zich te laten omscholen naar een beroep waarin meer baanzekerheid is.

Het voorstel is op dit moment nog politiek omstreden vanwege de scholingsplicht en de individualisering van belangrijke werknemersverzekeringen. De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) bedacht het plan om zowel vaste werknemers al flexwerkers meer mogelijkheden te geven tot opleiding en ze daardoor meer baanzekerheid te geven.

Bron: FD.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.