NVP publiceert modelovereenkomsten voor zelfstandige HR-professionals

0

De NVP heeft modelovereenkomsten voor zelfstandige HR-professionals gepubliceerd. Deze zijn nog niet goedgekeurd door de Belastingdienst. Met ingaan van de Wet DBA moet de VAR vervangen worden door de modelovereenkomst.

De Belastingdienst kreeg het niet voor elkaar om binnen zes weken de goedkeuring rond te krijgen, zoals aan branchevereniging NVP was toegezegd. Omdat de NVP veel verzoeken kreeg van leden om duidelijkheid, heeft ze ervoor gekozen om de modelovereenkomsten vooralsnog zonder stempel van de Belastingdienst te publiceren.

‘De modelovereenkomsten komen natuurlijk ook niet uit de lucht vallen’, zegt Annemarie Lootsma, van de sectie zelfstandigen van NVP. ‘Die zijn in werkgroepen tijdens een NVP-bijeenkomst onder leiding van twee juridisch experts heel zorgvuldig tot stand gekomen.’ Ze voorziet dan ook geen problemen met de Belastingdienst. Bovendien geeft zelfs een goedgekeurde modelovereenkomst nog geen waterdichte garantie van de Belastingdienst.

Inhoud modelovereenkomsten

De modelovereenkomsten zijn gemaakt voor zelfstandige HR-professionals, maar kunnen met wat aanpassingen voor elke adviseursrol gelden. ‘Het gaat vooral om de inhoud van de opdracht’, zegt Lootsma. ‘Waar je alert op moet zijn, is dat het werk zo min mogelijk lijkt op dat van werknemers in dienstverband. Dus laat zelfstandigen bijvoorbeeld werken op een eigen laptop. Zorg als werkgever/opdrachtgever dat voorzieningen voor vaste medewerkers, zoals personeelslunches, niet automatisch ook voor de zzp’ers openstaan.’ Ook moet je volgens Lootsma uitkijken met zzp’ers die op vervangingsbasis werken. ‘Die wil de wetgever dwingen in bepaalde-tijdscontracten.’

Volgens Lootsma is het belangrijk om aan te tonen dat je bezig bent met het maken of werken met een modelovereenkomst. Daarom raadt ze aan de concepten van de NVP ook dit jaar al te gebruiken. Werken met een modelovereenkomsten is overigens niet verplicht. Het speelt vooral bij opdrachten die een meer structureel karakter hebben.

De modelovereenkomst is gratis te downloaden voor leden en niet-leden op de website van de NVP.

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.