Niet-geregistreerd uitzendbureau aangepakt

0

Uitzendbureaus kunnen vanaf volgend jaar harde sancties verwachten als ze niet zijn geregistreerd in het handelsregister.

De boete bedraagt de eerste keer 12.000 euro per werknemer en kan oplopen tot 36.000 euro als de uitzender een derde keer is betrapt.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij wil fraude op de arbeidsmarkt hard aanpakken. Zo is nog een wetsvoorstel in de maak, waardoor werkzaamheden van niet-geregistreerde uitzendbureaus ook kunnen worden stilgelegd.

Kamp kondigde begin dit jaar al de registratieplicht voor uitzendbureaus aan. Hij wil zo malafide koppelbazen, die veelal arbeidsmigranten uitbuiten, aanpakken. Ook geldt de hardere aanpak voor bedrijven die personeel inlenen via de niet-geregistreerde uitzendbureaus.

Tijdens 278 controles in de uitzendbranche in de eerste helft van dit jaar constateerde de Arbeidsinspectie in 61 gevallen misstanden met buitenlands personeel en was sprake van onderbetaling.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.