Nederlandse werknemer meest flexibel

0

Nederlanders zijn het beste in staat om hun talent op de juiste plaats in te zetten en zijn daardoor de meest flexibele werknemers wereldwijd. We laten werknemers uit onder andere Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk achter ons. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat PWC deed in opdracht van LinkedIn, de netwerksite voor professionals.

Juiste talent op de juiste plaats
Bedrijven in andere landen laten gezamenlijk jaarlijks zo’n 150 miljard Amerikaanse dollars aan hun neus voorbij gaan, doordat zij door hun verminderde flexibiliteit minder goed in staat zijn om de werknemer met het juiste talent op de juiste plaats te krijgen.

Waarom flexibel?
Een belangrijke factor die Nederland zo flexibel maakt, is het feit dat veel Nederlandse werknemers meerdere talen spreken. Wat ook een voordeel is, is dat Nederland erg klein is, waardoor talenten zich makkelijk binnen het land kunnen verplaatsen. Het feit dat gemiddeld erg veel Nederlanders gebruikmaken van LinkedIn, kan ook bijdragen aan de hoge score in het onderzoek. Dit is logisch, zegt hoogleraar Ton Wilthagen in NRC. Als je al je functies op internet presenteert, lijk je immers heel mobiel. Volgens LinkedIn is inmiddels ongeveer de helft van de Nederlandse beroepsbevolking geregistreerd op de site.

Generatiekloof
Wat wel moet worden aangekaart, is dat er een groot verschil in generaties zichtbaar is. Zo concludeerden Ruud Muffels van Universiteit Tilburg en Anja Deelen en Rob Euwals van het CPB dat vooral Nederlandse jongeren erg flexibel zijn. Zij hebben in verhouding ook vaak een tijdelijk werkcontract. Oudere werknemers (met een vaste aanstelling) blijven in Nederland gemiddeld lang op een bepaalde plaats werken.

Lees ook:
Forse stijging flexcontracten onder jongeren

Nederlandse werknemer krijgt meeste inspraak

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.