‘Minder werk voor zzp’er door nieuwe wet’

3

Opdrachtgevers zijn door de nieuwe regels voor zzp’ers huiveriger om mensen in te huren. Dat leidt tot minder werk voor zelfstandigen. Dat blijkt volgens uitzendorganisatie Randstad uit een evaluatie van de eerste twee maanden van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Eerder meldde Randstad al dat 88 procent van de zzp’ers vreesde minder werk te krijgen door de nieuwe regels.

VAR wordt modelovereenkomst

De oude VAR-verklaring wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector. De nieuwe regels gingen op 1 mei in, maar bedrijven krijgen nog een jaar om hun werkwijze aan te passen. Veel bedrijven zijn al overgeschakeld op de nieuwe regels, omdat ze hoge boetes riskeren als ze straks niet aan de regels voldoen.

Randstad denkt dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat er minder zzp’ers zullen overblijven. ,,De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen. Ook heerst er nog een hoop onzekerheid waardoor bedrijven afwachtend zijn of de keuze maken om geen zzp’ers in te huren”, zegt zzp-programmadirecteur Arco Elsman van Randstad.

Volgens Randstad voldoet de gemiddelde zzp’er die nu nog met een VAR-verklaring werkt in 95 procent van de gevallen niet aan de nieuwe regels. Zij kunnen niet voor hun opdrachtgever blijven werken. Zo hebben ze hun administratie niet op orde en zijn ze bijvoorbeeld niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Boetes

Bedrijven bemoeien zich volgens Randstad steeds meer met de vraag of zzp’ers ook op papier ondernemer zijn. Voorheen deden ze dat niet, omdat die verantwoordelijkheid bij de zzp’er zelf lag. Maar nu kunnen de bedrijven ook beboet worden als de zzp’er niet aan de regels voldoet.

Gezagsverhouding

De nieuwe regels zijn bedoeld om iets te doen aan schijnzelfstandigheid bij zelfstandigen, die eigenlijk gewoon bij een bedrijf in dienst zijn. Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag geen gezagsverhouding zijn. In dat geval bestempelt de fiscus de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing betaald worden door het bedrijf.

Bronnen: ANP; Randstad

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. herman klepper op

    Wie wil dit gaan controleren en hoe toets je of er al of niet een gezagsverhouding is ? Lijkt mij onmogelijk. Kortom weer een papieren tijger die nergens over gaat.

  2. Rishi Battja op

    Interessant zal zijn welke uitgangspunten gehandhaafd gaan worden en hoe gedetaileerd door de Belastingdienst gekeken gaat worden om te claimen dat er sprake is van een Gezagsverhouding en/of een Schijnconstructie.

  3. Freek Kraus op

    Hele goeie aanpak van het kabinet en haar raadgevers zoals onlangs de president van de Nederlandse bank in zijn uitspraken over schijnconstructies en ZZP'ers. Er is een hoge werkloosheid die nauwelijks afneemt. Velen komen niet of nauwelijks meer aan het werk. De economie moet worden aangejaagd. En nu neemt het werk in Nederland af voor ZZP'ers. Het middel is erger dan het kwaad.