Meer noodgedwongen zzp ers

1

Het aantal starters dat in de eerste zes maanden een nieuw bedrijf begon, is met 1,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging komt vooral op het conto van werknemers die na hun ontslag, dikwijls gedwongen, aan de slag gaan als zzp er. Dat meldt het economische bureau van ING.

De eerste helft van het jaar telde rond de 69.000 starters. Evenals in voorgaande perioden gingen de meesten aan de slag in de zakelijke dienstverlening (29 procent), de detailhandel (11 procent) en de bouw (10 procent). Ook de gezondheidszorg is populair onder starters (10 procent).

Een steeds groter wordende groep werknemers kan na hun ontslag geen baan in loondienst vinden en gaat als zzp er werken, signaleert ING. Bovendien is er een aantal beroepen, zoals bijvoorbeeld bouwvakkers en tekstschrijvers, waarbij je bijna alleen nog als zzp er aan het werk kan.

Startersaftrek

Deze starters uit nood zijn wel kwetsbaar zodra ondernemersfaciliteiten als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek komen te vervallen. Zonder voordelige fiscale aftrekposten is het vaak niet langer rendabel om als zelfstandige te werken, zegt ING.

Naar verluid zal het kabinet de fiscale maatregelen voor ZZP ers op Prinsjesdag laten vervallen. Haagse bronnen melden dat staatssecretaris Weekers de in het regeerakkoord afgesproken bezuiniging van een half miljard euro op de zelfstandigenaftrek intrekt.

Ondanks de stijging blijft de verwachting dat het aantal starters over het hele jaar rond de 121.000 zal liggen, vergelijkbaar met vorig jaar.

ANP / ZZP-Nederland

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Veel ZZP-ers zijn gewoon werknemers in de zin van de sociale wetgeving. Er is een gezagsverhouding, persoonlijke dienstverrichting en meestal maar 1 opdrachtgever. Helaas zijn velen min of meer gedwongen om als zelfstandige te beginnen. De Belastingdienst kijkt nergens naar en UWV doet niets meer. En dan ook nog de fiscale voordelen schrappen!