Meer kennis over flexibel werken nodig

0

In 2020 zal een derde van de werknemers flex zijn, verwacht TNO na onderzoek. Raymond Wijnands, managing director van De Poel Nederland, verwacht echter dat dat sneller zal gaan: flexwerk wordt de norm, ondanks of misschien wel dankzij de Wet Werk en Zekerheid.

“Juist de wet die bedoeld is om flexwerkers sneller een vast contract te bezorgen, zou wel eens volledig averechts kunnen uitwerken”, zegt Wijnands. Bedrijven hebben meer en meer te maken met economische pieken en dalen en daardoor wordt een flexibele schil een noodzaak om te kunnen concurreren. “In plaats van dat flexwerkers nu eerder een vast contract krijgen, is de kans levensgroot dat zij eerder op straat staan. En dat alles dankzij de Wet Werk en Zekerheid.”

Door verregaande flexibilisering is er niet alleen behoefte aan een vernieuwd sociaal stelsel, vindt Wijnands. “Ook organisaties zullen voor flexwerkers wegen moeten vinden waarlangs zij kunnen integreren en excelleren. Daar horen moderne beloningsvormen bij, maar ook investeringen in training en opleiding van vaste en flexibele werknemers.”

Capaciteiten en competenties in beeld
Meer flexibiliteit vraagt andere kennis en kunde van de afdeling HR. Om hierop goed te kunnen inspelen heeft de Poel Nederland een strategische HR-scan ontwikkeld. Deze wordt ingezet om een eerste, grondige kwalitatieve en kwantitatieve analyse te maken. Dit resulteert in een concreet plan om het verschil tussen de huidige capaciteit en de toekomstige te overbruggen. Daarin staan de behoeften aan instroom, doorstroom en uitstroom. Wijnands: “In de daarop volgende fase kunnen wij werken als managed services provider: wij hebben de expertise en techniek om de totale inhuur van flexibel personeel te regisseren en daarbij aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren.”

Die kennis en kunde is onontbeerlijk in ieder bedrijf dat zich wil onderscheiden. “Een organisatie die weet welke capaciteiten en competenties binnen drie tot vijf jaar nodig zijn en welke het nu reeds in huis heeft, kent de weg naar Rome”, concludeert Wijnands. “En de kortste weg naar Rome is goud waard. Toen en anno 2014.”

Lees meer over de Wet Werk en Zekerheid.

Schrijf je nu in voor het Flexcongres

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.