Meer arbeidsgehandicapten aan de slag bij gewone werkgevers

0

Ondanks de economische crisis zijn in 2009 méér mensen met lichamelijke, verstandelijke en psychische beperkingen (Wsw’ers), aan de slag gekomen bij gewone werkgevers.

In 2009 werkte 28 procent van de Wsw’ers met subsidie en begeleiding bij een gewone werkgever (vergelijk: 26 procent in 2008) in plaats van intern in het SW-bedrijf. Dat blijkt uit de branchecijfers over 2009 die Cedris, de brancheorganisatie van SW-bedrijven, vandaag bekend maakte.

Flexibel werk voor arbeidsgehandicapten

Ook blijkt uit de cijfers van de branche dat werkgevers mensen het liefst met een detachering flexibel aan het werk zetten. In 2009 is 23 procent van de Wsw’ers met behulp van een detachering aan de slag bij een gewone werkgever; 5 procent van de Wsw’ers is in dienst van een werkgever. Als het nieuwe kabinet zoveel mogelijk mensen aan de slag wil krijgen, moeten deze detacheringsconstructies ook onder nieuwe wetgeving mogelijk blijven.

Financiële situatie

In de cijfers is ook zichtbaar dat de financiële situatie van de SW-bedrijven in 2009 is verslechterd. De sector als geheel heeft een tekort van 66 miljoen. De economische situatie heeft hierin een grote rol gespeeld.

Tot slot blijkt uit de cijfers van de branche dat SW-bedrijven naast hun werk voor ruim 100.000 Wsw’ers meer en meer bijstandsgerechtigden en Wajongers aan de slag helpen. In 2009 zetten de bedrijven 56.585 mensen uit andere groepen aan het werk, ten opzichte van 50.483 in 2008.

Lees ook:
‘Werkgever moet Wajonger in dienst nemen’
Extra inspanning voor arbeidsgehandicapte bij reorganisatie
Veel gemeenten willen arbeidsbeperkten aan het werk helpen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.