Malafide uitzendbureaus via fiscus aangepakt

1

Malafide uitzendbureaus kunnen straks makkelijker ontmaskerd worden dankzij een akkoord tussen de branche en de Belastingdienst.

Werkgevers die uitzendkrachten willen inhuren, moeten aan een speciaal certificaat kunnen zien of er sprake is van een betrouwbare uitzender. Bij een gecertificeerd uitzendbureau kan de inlener op een geblokkeerde g-rekening de premies en loonbelastingen storten, zodat hij is ingedekt tegen fraude.

De fiscus maakte maandag bekend hierover op hoofdlijnen een akkoord te hebben gesloten met brancheorganisaties van uitzendbureaus, zoals de ABU. De koepels werken al jaren met eigen certificaten om malafide praktijken in hun sector uit te bannen, omdat het zorgt voor oneerlijke concurrentie ten opzicht van nette uitzenders.

Het akkoord tussen de Belastingdienst en de branche moet nog worden uitgewerkt. Maar het is de bedoeling dat in de loop van volgend jaar voordelen merkbaar worden voor bedrijven die gebruik maken van een gecertificeerd uitzendbureau met een geblokkeerde g-rekening. De inlener is dan niet meer aansprakelijk voor achterstallige betalingen van loonheffingen en omzetbelasting, die de uitzender nog aan de fiscus verschuldigd is.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) kondigde al eerder aan dat er een registratieplicht komt voor uitzendbureaus, met hoge boetes voor wie zich daar niet aan houdt. De Tweede Kamer zei daarbij altijd dat werkgevers gestimuleerd moeten worden om te kiezen voor gecertificeerde uitzenders door ze dan te vrijwaren van aansprakelijkheid bij fraude.

De tijdelijke Kamercommissie die onderzoek heeft gedaan naar ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’, deed in september nog meer voorstellen. Zo werd gepleit voor een vergunningsplicht in de uitzendbranche door deze commissie, waarin een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA en D66 is vertegenwoordigd. Kamp heeft maandag aan de Kamer geschreven dat hij laat onderzoeken of een vergunningsplicht helpt in de aanpak van fraude en uitbuiting van veelal migranten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ik dacht dat er al zoiets bestond, stichting normering arbeid.
    w.normeringarbeid.nl
    Daar check ik altijd of ik goed zit met een uitzendbureau