‘Malafide uitzendbureaus terug naar nul’

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil het aantal malafide uitzendbureaus in 2 jaar tot nul terugbrengen.

Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst ter ere van de nieuwe Inspectie SZW, die 1 januari is ontstaan uit een fusie van de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de inspectie Werk en Inkomen (IWI).

‘Malafide uitzendbureaus zijn een hardnekkig kwaad’, aldus Kamp. Hij denkt malafide praktijken, zoals uitbuiting, illegale arbeid, mensensmokkel en ontduiking van premies en belastingen, te kunnen uitbannen door het flink verhogen van boetes en desnoods sluiten van uitzendbureaus.

De minister werkt al een tijd aan een hardere aanpak van malafide uitzendbureaus, die veelal werken met arbeidsmigranten. Zo komt er een registratieplicht voor uitzendbureaus met hoge boetes voor wie zich daar niet aan houdt.

De tijdelijke commissie van de Tweede Kamer die parlementair onderzoek heeft gedaan naar ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’, stelde in september vorig jaar al dat het kabinet extra maatregelen moet nemen om in 2 jaar tijd malafide uitzendbureaus tot nul te reduceren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.