Voor Kerst meer duidelijkheid Wet DBA

0

Staatssecretaris Eric Wiebes wil voor de Kerst zoveel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de kwestie met de nieuwe modelcontracten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Dat was de conclusie na het debat over de Wet DBA in de Tweede Kamer donderdagavond. De invoering van die wet veroorzaakt op dit moment veel onduidelijkheden en problemen. De Belastingdienst keurt contracten(modelovereenkomsten) af en de verwerking loopt ook nog eens erg traag. Opdrachtgevers zijn huiverig voor de contracten en hun gevolgen.

Op dringend verzoek van de Kamer zal Wiebes 19 december verschillende rapportages sturen, zodat er nog dit jaar over kan worden gedebatteerd.

Standpunt partijen

De verschillende partijen willen, zoals de ChristenUnie het noemde, gas op de zaak. De PVV wil eigenlijk nu al van het hele contract af. Behalve alle oppositiepartijen zijn ook de coalitiepartijen ongerust over de zzp’ers. De PvdA wil dat ze ‘als de donder’ weer contracten gaan krijgen en dat alle onduidelijkheden ‘per gisteren’ worden weggenomen. De VVD wil evenmin onduidelijkheid en ‘halfzachte oplossingen’.

Geen naheffingen

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes vindt het te vroeg voor conclusies en zegt dat de tijd moet worden genomen voor goede invoering en beoordeling. Hij herhaalde dat er intussen geen naheffingen zullen worden opgelegd in gevallen waarin onduidelijkheid is over de mate van de zelfstandigheid van een zzp’er. Goedbedoelende opdrachtgevers en zzp’ers zullen niet worden beboet als ze per ongeluk iets fout doen. ‘Dat past niet als we nog in discussie zijn. Dat zou onzindelijk zijn en op zijn minst maatschappelijk ontwrichtend’, aldus Wiebes.

Bron: ANP


Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.