Kabinet wil van VAR-verklaring af

0

De VAR-verklaring moet afgeschaft en ingeruild voor een webmodule. Zzp’ers en bedrijven kunnen dan vooraf zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie toetsen, in plaats van dat de Belastingdienst dit achteraf doet.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën schrijft dat in een kamerbrief, zo meldt nuzakelijk. De ‘Verklaring Arbeidsrelatie’ wordt door opdrachtgevers vaak gevraagd van zelfstandigen, als zij zeker willen weten dat ze achteraf niet alsnog loonheffing schuldig zijn. De webmodule moet daarnaast zorgen voor een eenduidige definitie.

Extreme groei

De huidige wijze heeft geleid tot een ‘extreme groei’ van aanvragen. Er wordt op grote schaal misbruik van gemaakt, zegt Weekers in de kamerbrief.

Webmodule

De webmodule zal eind 2013 worden gerund door de Kamer van Koophandel. Dan wordt ook het ‘Ondernemersplein’ gelanceerd. Direct bij het inschrijven in het handelsregister kan de module gebruikt worden.

Opdrachtgever verantwoordelijk

Het is de bedoeling dat de verantwoordelijkheid van het bepalen van de arbeidsrelatie meer bij de opdrachtgever komt te liggen. Dit zou de rechtszekerheid van de zzp’er ten goede komen.

ZZP Nederland

ZZP Nederland is niet enthousiast over de plannen van de staatssecretaris, zo meldt BNR.  ‘Daar los je de problemen niet mee op, sterker nog: we denken dat het alleen maar erger wordt, want je moet het straks gewoon per opdracht samen vastleggen’, zegt directeur Johan Marrink tegen BNR.  De belangenbehartiger pleit voor een bewuste inschrijving komt bij de Kamer van Koophandel. ‘Dan kiezen mensen bewust voor het ondernemerschap. Ze nemen bewust afscheid van zaken als ww, ziektewet en de hele toestand die bij een werknemer hoort.’

In november staat P&Oactueel in het teken van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wil je op Twitter iets melden over dit thema? Gebruik #Flexmaand

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.