‘Kabinet negeert kleine creatieve ondernemer’

0

Het kabinet richt zich bij het stimuleren van innovatie in de creatieve sector bijna uitsluitend op grote bedrijven als Endemol. Freelancers vissen achter het net, terwijl meer dan de helft van de creatieve sector uit freelancers bestaat.

,,De overheidssubsidie komt zo terecht bij managers, niet bij de echte creatievelingen”, zegt Arjan van den Born.

Van den Born gaat als eerste hoogleraar creatief ondernemerschap in Nederland onderzoeken hoe de positie van fotografen, striptekenaars, ontwerpers en andere zelfstandigen in de creatieve sector versterkt kan worden, zo werd woensdag bekend. Het opmerkelijke van de bijzondere leerstoel die hij per 1 oktober aan de Universiteit van Tilburg zal bekleden, is dat deze is ingesteld door FNV Kiem, de vakbond voor iedereen die werkt in de kunsten, entertainment, informatie-industrie en media.

Van den Born wil onder meer in kaart brengen hoe de overheid de ‘vergeten’ creatieve freelancers in de toekomst meer bij het beleid kan betrekken. Ook wil hij onderzoeken op welke manieren zelfstandige ondernemers in deze bedrijfstak zich kunnen organiseren in tijdelijke samenwerkingsverbanden, platforms en verdienmodellen.

De hoogleraar ziet de situatie in de creatieve sector als een voorbode voor de rest van de economie. De trend die daar nu al bestaat, zal ook in andere bedrijfstakken zichtbaar worden. ,,Ook daar gaan mensen steeds meer zelf verantwoordelijkheid nemen. Het onderscheid tussen werknemers met een vast dienstverband en freelancers valt hoe langer hoe meer weg. We krijgen een economie waarin mensen van klus naar klus hoppen.”

Creativiteit gaat in toenemende mate een centrale rol spelen in de economie, verwacht Van den Born. ,,We hebben eerst de Industriële Revolutie gehad, zeg maar vanaf 1850. Rond 1960 kwam de automatisering op. Steeds meer taken van mensen werden door machines overgenomen. Maar creatief zijn kun je niet aan machines overlaten.”

Van den Born, die eerder onder meer verbonden was aan de universiteiten van Antwerpen en Utrecht, gaat zijn leerstoel in Tilburg op parttimebasis bekleden voor een periode van 5 jaar. Naast het verrichten van onderzoek gaat hij ook gastcolleges geven, onder meer aan kunstacademies.

FNV Kiem verwacht te kunnen profiteren van zijn onderzoek. ,,Als vakbond willen we niet stilstaan, maar nieuwsgierig blijven naar nieuwe ontwikkelingen”, licht bestuurslid Ingrid Rep toe. ,,En – niet te vergeten – relevant blijven voor de mensen voor wie we opkomen.”

Het ministerie van Economische Zaken bestrijdt dat het kleine innovatieve ondernemers niet zou steunen. Volgens het departement krijgen zij juist ,,veel extra hulp”. Zo is er 32 miljoen beschikbaar voor leningen voor ondernemers in nieuwe media en entertainment. Ook is er 6 miljoen euro voor kleine ondernemers om mee te kunnen doen aan innovatieonderzoek. Verder deden ondernemers in de creatieve sector mee aan een handelsmissie naar Turkije in juli.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.