HR-trend: verkleinen van verschil tussen vaste en flexcontracten

0

Als je een vaste werknemer en een flexibele werknemer naast elkaar zet die grofweg dezelfde achtergrond en beroepskenmerken hebben, verdient de vaste werknemer gemiddeld 7 procent meer. Een belangrijke trend voor HR.

Werknemers met een vast contract verdienen gemiddeld twee keer zoveel als werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat vaste werknemers in 2016 gemiddeld 25,50 euro per uur verdienen en flexibele werknemers gemiddeld 12,50 euro. Het onderzoek werd alleen gehouden onder werknemers, dus geen zzp’ers. Hoe komt dit grote beloningsverschil? Flexkrachten zijn gemiddeld jonger, werken vaak in lager verdienende beroepen en hebben minder scholing en werkervaring. Maar zelfs nadat dit werd meegenomen bij het CBS bleef er nog een onverklaard beloningsverschil over van 7 procent in het voordeel van vaste werknemers.

Trend in vaste contracten

Vorig jaar had 22 procent van de werkenden een flexibel arbeidscontract. Een percentage dat in tien jaar tijd met vijf procent is gestegen. De laatste kwartalen zag het CBS het aantal vaste contracten sterker toenemen, maar dat lijkt een tijdelijk door het personeelstekort. Vanaf 1 januari 2020 wil de regering met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) het verschil tussen vast en flexibel verkleinen. Werkgevers moeten werknemers vanaf dan na drie jaar over laten gaan naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat is momenteel twee jaar, wat door werkgevers als te knellend ervaren werd. Toch biedt het medewerkers meer zekerheid door een vast contract aan te bieden. Echter zitten en blijven er haken en ogen aan.

  • De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Hoe positioneert u uzelf als een topwerkgever en hoe zorgt u voor een optimale kandidaatervaring?

    Download de whitepaper

     

Belang van flexkrachten

Toch zijn flexkrachten bijna onmisbaar in de huidige krappe arbeidsmarkt. En toch blijkt uit onderzoek dat uitzendkrachten zich minder gewaardeerd voelen dan vaste krachten. Volgens Ronald Kardol, directeur van uitzendbureau Actief Werkt!, is het goed dat HR bepaalde handelingen blijft verrichten om flexkrachten te koesteren. ‘Behandel flexcollega’s als gelijken. Ga met hen in gesprek. Ze hebben vaak namelijk een goed beeld van de organisatie en weten wat er speelt op de werkvloer. Ook zien zij soms hoe dingen beter kunnen. Zodra zij tevreden zijn, merkt u dat hun productiviteit ook hoger wordt,’ aldus Ronald Kardol.

Daarnaast helpen flexkrachten enorm bij seizoensveranderingen. Bedrijven hebben in sommige maanden meer vraag dan andere momenten in een jaar. Kardol: ‘Werkenden via uitzendbureaus kunnen daardoor goed die krappe seizoenen opvangen. Dit geeft bedrijven flexibiliteit in zijn arbeidskrachten en het loon dat daarmee gepaard gaat. Tot slot denken ook arbeidsdeskundigen dat de flexibilisering op de lange termijn nog niet ten einde is.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

De WAB gaat per 1 januari 2020 in en brengt veel relevante wijzigingen met zich mee. Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen een vast contract aan te bieden, terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt. Verder krijgen medewerkers vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding en wordt de WW-premie voor werkgevers voordeliger na het aanbieden van een vast contract. Ook wordt ontslag mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden en wordt de ketenbepaling verruim naar drie jaar. Meer relevante wijzigingen voor HR meekrijgen? Houd dit themapagina in de gaten.

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.