HR bij Bausch: geen peanuts

0

HR-manager Thessa Gerretsen van Bausch + Lomb vertelt in Het Keuzemenu over hoe trots ze is op het aantrekkelijk werkgeverschap van haar bedrijf. ‘ If you pay peanuts, you get monkey-business.’

Thessa Gerretsen is HR-manager bij EMEALogistics Center van Bausch + Lomb. Wereldwijd werken meer dan 13 duizend werknemers voor dit bedrijf, bekend om haar lenzen en bijhorende producten. In Nederland staan 240 mensen op de loonlijst. HR-adviseurs uit Istanbul, Moskou, Berlijn, Aubenas, Milaan en Johannesburg rapporteren aan Gerretsen.

 

UIT DE TIEN TOPICS KOOS
THESSA
:

Aantrekkelijk werkgeverschap
Beloning
Cultuur

AANTREKKELIJK WERKGEVERSCHAP
Toen ik een jaar geleden begon, viel mij direct op hoeveel geïnvesteerd wordt in medewerkers. In Amerikaanse bedrijven draait het in eerste instantie toch vaak om resultaten, tevreden klanten en aandeelhouders. Uiteraard vindt Bausch + Lomb dat ook erg belangrijk, maar daar ligt de nadruk juist op het creëren van tevreden en gemotiveerde werknemers. Het is voor ons belangrijk dat medewerkers in het warehouse door crosstraining verschillende functies kunnen uitoefenen. Zo komen ze veel met andere collega’ s in aanraking en worden ze scherp gehouden door de afwisseling van hun werk.BELONING
We vragen veel van onze werknemers, maar we geven ook veel terug. Eén ding springt er momenteel uit: ons gezondheidsbeleid. Dagelijks gaan hier 35 duizend orders de deur uit. De mensen die dat mogelijk maken voeren veel repeterende handelingen uit. Wij willen niet alleen reactief, maar vooral proactief aandacht besteden aan de gezondheid van medewerkers. Denk aan healthchecks,workplacefitness, gratis fruit en een financiële bijdrage voor de sportschool. Vorig jaar hebben wij de bedrijfsarts en de Arbodienst in huis gehaald en bieden wij medewerkers een counselor aan als ze willen. Je hoort bedrijven vaak claimen in een interview: ‘ onze mensen zijn onze belangrijkste asset’ . Maar als je dan ziet hoe dat bedrijf werkelijk met zijn mensen omgaat, zijn het vaak lege woorden. Bij ons dus niet. Het betaalt zich trouwens uit: medewerkers werken hier gemiddeld vrij lang: 10 tot 12 jaar en het ziekteverzuim daalde vorig jaar van 7 naar 4,8 procent.

CULTUUR
Het staat nergens in een policy van Bausch, maar elkaar met respect behandelen, zit in onze cultuur gebakken. Andere bedrijven willen misschien hip en snel zijn, hier krijg je de kans je zegje te doen. Ook viel me tijdens mijn inwerkperiode op dat iedereen de tijd nam mij te leren kennen. Toen dacht ik nog: dat is misschien iets Nederlands. Maar veel internationale gesprekken en bezoeken later weet: dit is Bausch. Wat ik ook mooi vind, is onze samenwerking met de mensen van Pantar. Al jarenlang werkt hier een groep van twaalf tot twintig mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Natuurlijk vraagt dat extra middelen en tijd. Maar we zijn ontzettend blij met deze toegewijde medewerkers.

 

Meedoen? In Het Keuzemenu nemen wij de ontwikkelingen binnen jouw HR-afdeling met je door aan de hand van de volgende topics. Cultuur | Toekomst van HR | Strategie | Beloning |Vergijzing | Bezuinigen | Het Nieuwe Werken | Innovatie | Development | Aantrekkelijk werkgeverschap. Kies er drie uit, en mail de redactie!

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.