Harde aanpak malafide uitzendbureaus

1

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil fraude door uitzendbureaus hard aanpakken. Een speciaal team houdt zich daar vanaf donderdag mee bezig.

Verder is er een zwarte lijst van verdachte bedrijven en komt er een meldpunt om frauderende uitzendbureaus aan te geven.

Kamp heeft dat woensdag bekendgemaakt. Het speciale team werkt volgens hem intensief samen met onder meer de Belastingdienst, gemeenten en politie. ,,We onderzoeken alle mogelijkheden die er zijn om malafide ondernemers het leven zuur te maken”, aldus Kamp. ,,Waar mogelijk worden bestanden van organisaties gekoppeld en gegevens uitgewisseld, nationaal en internationaal.” Zo wordt samenwerking gezocht met instanties in onder meer Polen.

De Arbeidsinspectie deelde vorig jaar 3,5 miljoen euro aan boetes uit aan uitzendbureaus en vergelijkbare bedrijven. Het systeem van certificaten binnen de branche blijkt nog onvoldoende te werken. Bijna net zoveel uitzendbureaus met certificaat als zonder werden bestraft.

Eerder is geregeld dat er in 2012 een registratieplicht komt voor uitzendbureaus, met hoge boetes voor wie zich daar niet aan houdt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. jan v d broek op

    stel dat er bij een tuinbouw bedrijf 300 voornamelijk jonge medewerkers van Poolse afkomst,werken echter voor de oogst tijd en sommige zijn maar 4 mnd hier,dan is het zeer verleidelijk,om een groot aantal van deze mensen,geen loonstrook te verstrekken,wel loon natuurlijk.Ik zeg niet dat dit gebeurd,omdat ik geen bewijzen heb,echter als de Poolse medewerker 650 euro netto ontvangt,met loon slip,en 680 als de loonslip getekend is maar niet afgegeven,30 euro is voor een pool x4 en de loonslip is hem geen 30 euro waard.