Grote flexbedrijven meer last van crisis dan kleintjes

0

2012 was geen goed jaar voor de flexbranche. Dat blijkt uit de Omzetranglijst van vakblad Flexmarkt. De totale omzet van de bedrijven in die lijst daalde met 2,3 procent. De omzet van de beursgenoteerde grote uitzendbureaus Randstad, USG People, Adecco en Manpower, daalde harder dan die van de modale kleinere flexbedrijven.

Een jaar eerder was dit ook al het geval, maar anders dan toen is de crisis in 2012 ook sterk toegeslagen in de subtop van de Omzetranglijst. In de top 10 van de lijst zagen slechts drie bedrijven hun omzet stijgen ten opzichte van 2011.

Branche profiteert niet
Flexbedrijven in Nederland profiteren niet genoeg van de groeiende behoefte aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt. ‘ Aan de ene kant maakt de crisis dat er minder economische bedrijvigheid is en dat de werkloosheid toeneemt. Aan de andere kant zijn er bedrijven die onder druk van de recessie hun flexschil doelbewust vergroten. Dat zijn twee krachten die tegen elkaar inwerken,’ vertelt flexbranchespecialist Roel ter Steeg van Mazars Berenschot Corporate Finance. ‘ In Nederland profiteert de flexbranche nu niet genoeg van de groeiende behoefte aan flexibiliteit om de gedaalde vraag naar arbeidskrachten mee te compenseren.’

Omzetranglijst
De omzetranglijst wordt jaarlijks door vakblad Flexmarkt opgesteld en is gebaseerd op gegevens die door de bedrijven zelf zijn aangeleverd. Flexmarktspecialisten Roel ter Steeg en Pieter de Vries van Mazars Berenschot Corporate Finance hebben de beschikbare gegevens geanalyseerd en geïnterpreteerd. Dit jaar staan 58 bedrijven in de Flexmarkt Omzetranglijst. De top 5 van de ranglijst is ongewijzigd ten opzichte van een jaar eerder.

 

Bron: Flexmarkt

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.