GroenLinks waarschuwt voor banencrisis

0

Een banencrisis dreigt in de ogen van GroenLinks met de verslechterde economie.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van de oppositiepartij presenteert daarom dinsdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken een 5-puntenplan om de banencrisis te bestrijden.

Zo wil Klaver voorkomen dat de klap van de crisis op de arbeidsmarkt, net als bij de vorige economische dip, voor een groot deel wordt opgevangen door mensen met tijdelijke contracten, uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Hij stelt dat nu ruim een derde van de werkenden in Nederland een flexwerker is. Dat worden er steeds meer door de behoefte van werkgevers aan meer flexibiliteit om schommelingen in het werk op te vangen.

Om hierop in te spelen moet volgens het GroenLinks-Kamerlid het in crisistijd mogelijk zijn werknemers langer achter elkaar een tijdelijk dienstverband te geven. Daar zou dan wel de verplichting voor werkgevers tegenover moeten staan om ook te investeren in scholing van de flexkrachten.

Verder is volgens Klaver herinvoering van deeltijd-WW niet voldoende, omdat daarmee alleen maar werknemers met een vast dienstverband worden vastgehouden op plekken waar bedrijven slecht draaien. Het zou volgens hem beter zijn als werkgevers hun overtollige personeel uitlenen, ofwel detacheren, aan organisaties waar een tekort aan personeel is.

Ook hoopt GroenLinks dat er met investeringen in nieuwe, ‘groene’ duurzame, techniek in Nederland veel banen bij kunnen komen en behouden blijven. Daarbij moet bovendien meer geld worden gestoken in scholing; in zowel vaste als flexkrachten. Langer studeren zou het kabinet in crisistijd ook moeten stimuleren volgens Klaver in plaats van afstraffen met een boete en ingrepen in de studiefinanciering.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.