Gelijke behandeling flexwerkers loont

0

Bedrijven halen het meeste uit hun flexwerkers als die hetzelfde worden behandeld als vaste krachten. Dat blijkt uit onderzoek door de Erasmus Universiteit Rotterdam en organisatieadviesbureau Kirkman Company.

De instellingen deden samen onderzoek naar hoe arbeidspools binnen grote organisaties zijn opgezet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bedrijven baat hebben bij het werken met een pool aan vaste flexwerkers. Op deze manier ontstaat de juiste balans tussen flexibiliteit in hun arbeidspool en zekerheid over de geleverde kwaliteit.

Zekerheid
Renee Duijf, HR-expert bij Kirkman Company: ‘ Veel bedrijven waar wij mee werken zijn hun arbeidspool anders aan het organiseren dan voorheen. Door de afname aan vaste banen en de toename aan flexwerkers de afgelopen jaren is er vanuit beide partijen behoefte om de arbeidsverhoudingen zo goed mogelijk te regelen. Hierbij zijn ‘flexibiliteit’ en ‘zekerheid’ twee belangrijke speerpunten voor zowel werkgever als werknemer.’

Gelijkwaardige behandeling
Wanneer organisaties de flexwerkers hetzelfde behandelen als de vaste mensen in dienst, ontstaat er volgens de onderzoekers tussen beide partijen meer binding en wordt aan een sterke werkgevers-werknemers-relatie gebouwd. Hierdoor komt een flexwerker, na een periode bij een andere organisatie te hebben gewerkt, ook weer eerder terug op de oude werkplek. De kennis die dan is opgedaan bij het andere bedrijf wordt toegankelijk voor de oorspronkelijke werkgever. Met als resultaat dat alle betrokken partijen zich verder kunnen ontwikkelen.

Zekerheid
Met behulp van de flexibele arbeidscommunity wordt niet alleen flexibiliteit gecreëerd voor werkgevers en werknemers, maar ook zekerheid. Werkgevers hebben toegang tot een pool met betrokken en gekwalificeerde mensen die graag bij hun organisatie willen werken en de gewenste kwaliteit kunnen leveren. De medewerker heeft (meer) zekerheid van werk, maar behoudt ook de flexibiliteit om voor andere organisaties te werken.

Tips voor het opbouwen van een goede relatie tussen de flexwerker en de organisatie:
1. Zorg dat de HR-afdeling de flexwerkers inhuurt, niet de afdeling Inkoop.
2. Heb zorg en aandacht voor Onboarding.
3. Zorg dat het HR-beleid waar mogelijk gelijk is met vaste medewerkers.
4. Geef flexwerkers mogelijkheid tot training en ontwikkeling.

Voor het onderzoek zijn case studies bij negen organisaties uitgevoerd zoals Essent, Heineken, DAS en BAM. De case studies hadden betrekking op de organisatie en management van hun arbeidspool.

Aan flexwerk wordt getimmerd, ook door middel van andere wet- en regelgeving. Verandert het flexbeleid van jouw HR-afdeling wel of niet door scherpere regels? Geef jouw mening en beantwoord onze 5-vragen over dit onderwerp.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.