Flexwerkers hebben vaak tijdelijk contract uit noodzaak

0

Uit cijfers die het CBS en TNO hebben gepubliceerd, blijkt dat een kwart van alle werknemers werkt met een flexibel contract. Dat gaat om 1,7 miljoen flexwerkers met een tijdelijke baan.

Voor 44 procent van de flexwerkers geldt dat ze een tijdelijk contract hebben omdat ze nieuw zijn bij de werkgever en nog in hun proeftijd zitten. Voor 37 procent van de flexwerkers is een tijdelijk contract de enige manier om aan het werk te blijven. Slechts 20 procent van de flexwerkers koos doelbewust voor een tijdelijke baan. In alle leeftijdsgroepen neemt het aantal werkenden op een tijdelijk contract toe, maar de groei is het sterkst onder jongeren. ‘Het is niet meer gebruikelijk om meteen met een vaste baan te beginnen’, zegt Tanja Traag van het CBS. ‘Werkgevers gebruiken flexcontracten ook voor een langere proeftijd. Dat merken vooral jongeren.’ De 1,2 miljoen zzp’ers zijn niet in deze cijfers meegenomen, omdat zij in de statistieken tellen als ondernemers.

Doelbewuste keuze voor flexwerk

Het zijn vaak vooral ouderen met een partner met inkomen die vrijwillig en doelbewust kiezen voor een flexbaan. Ze willen op een plezierige manier hun pensioen halen, zegt Anneke Goudszwaard, onderzoekster bij TNO en lector nieuwe arbeidsverhoudingen aan de hogeschool Windesheim. ‘Ze staan er financieel goed voor, de kinderen zijn de deur uit. Nu willen ze tijd voor zichzelf combineren met leuk werk. Maar het merendeel van de flexwerkers heeft uit pure noodzaak een tijdelijk contract. Werkgevers organiseren het werk zo dat ze snel inzetbare flexkrachten kunnen inzetten. Daardoor neemt de kwaliteit van het werk voor flexkrachten af. Veel werkgevers benutten de wettelijke termijn waarbinnen dat mag. Dat was drie jaar, dat is sinds vorig jaar twee jaar. Ik ben benieuwd wat die wetswijziging voor gevolgen gaat hebben.’

Zorgen en burn-outklachten

Van de flexwerkers die niet doelbewust kiezen voor een bestaan als flexwerker, maakt 55 procent zich zorgen over het behoud van hun baan. Van de flexwerkers die wel doelbewust kiezen voor flexwerk, maakt maar 16 procent zich zorgen. Opvallend is ook dat het aantal flexwerkers die aangeven dat ze een voorkeur hebben voor een flexibele arbeidsrelatie, veel minder vaak burn-outklachten rapporteert (9 procent) dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie (14 procent) of overige flexwerkers (17 procent).

In de afgelopen jaren hebben flexkrachten, meer dan vaste werknemers, minder autonomie in hun werk gekregen, stelt Goudswaard. ‘Degenen die geen vast werk kunnen vinden, hebben ook te maken met onzekerheid over of en wanneer ze kunnen werken. Dat vergroot het risico op een burn-out. De vrijwillige flexwerkers hebben hier geen last van.’

 

Bron: Volkskrant.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.