Doe wat moeite voor kerstgeschenk freelancers

0

Nederland telt steeds meer freelancers. Hun opdrachtgevers lijken hier nog een beetje aan te moeten wennen. Zo willen ze ‘ hun’ zelfstandigen wel een attentie geven voor kerst, maar hiermee slaan ze de plank regelmatig mis.

Payrollspecialist Tentoo deed onderzoek naar de ervaringen van freelancers met kerstgeschenken. Een minderjarige freelancer kreeg een fles wijn, een vegetariër een doos met vlees en een vrouw een pakket met verzorgingsproducten voor mannen. ‘Eén cadeau was zelfs zo ondefinieerbaar dat er een prijsvraag voor is uitgeschreven in de schoolkrant. De prijs was het vreemde metalen voorwerp. Het bleek uiteindelijk iets te zijn om een wijnfles in op te hangen,’ vertelt een freelancer.

Dat terwijl freelancers een kerstpakket wel waarderen. Uit een enquête onder zelfstandigen bleek dat er weliswaar een groep is die niets mist rond de feestdagen, maar dat er ook veel mensen zijn die het kerstpakket missen. Een kerstborrel of  diner vinden freelancers minder erg om aan zich voorbij te laten gaan.

Als je opdrachtgever bent en graag een leuk kerstcadeau wilt geven aan freelancers, kun je het beste navraag doen bij anderen wat ze leuk zouden vinden, vertelt Paul den Ronden, CEO van Tentoo. ‘Je geeft een kerstpakket omdat je je waardering wilt laten blijken. Als je iets geeft wat de juiste toon niet weet te raken, is dat jammer.’

Als je iets geeft waar de freelancer niets mee kan, geeft dat niet aan dat je diegene waardeert. ‘Freelancers gaven aan dat ze twee kilo haring van een opdrachtgever hadden gekregen, of een veel te dunne sarong. Ook zeiden verschillende freelancers dat ze iets kregen waar het bedrijf van af moest. Daar spreekt geen waardering uit. Dan krijg je iets om een probleem van het bedrijf op te lossen. Als je freelancers wilt laten weten dat je blij met ze bent, moet je over hun kerstcadeau net zo hard nadenken als over dat van je vaste medewerkers’, aldus Den Ronden.

De tien meest bizarre Kerstgeschenken van werkgevers

1. Twee kilo haring

2. Een spons

3. Een verplichte donatie aan een eigen fonds van de opdracht gevende stichting

4. Een kalender voor het jaar ervoor

5. Een promo dvd van de opdrachtgever

6. Kerstpakket met producten die bijna over datum zijn

7. Medicijnenblik

8. Een waxinelichthouder

9. Een doos

10. Een metalen voorwerp dat zo ondefinieerbaar was dat er een prijsvraag voor is bedacht

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.