Doe de goede dingen, in plaats van de dingen goed

0

‘ Nog steeds heeft een groot aantal bedrijven problemen met het inrichten van de flexibele schil van medewerkers. De kosten en kennisverlies lijken het ingewikkeldste. En toch ontkomen we niet aan die flexibele schil, die wordt alleen maar groter.’ Dit zegt Raymond Wijnands, algemeen directeur van De Poel Nederland. Wijnands geeft 10 oktober zijn visie in het online discussieprogramma onder leiding van tv-journalist en -presentator Sven Kockelmann.

Het van origine Engelse bedrijf richt sinds kort haar pijlen op Nederland, België en Duitsland. Daarom heeft de organisatie gekozen voor standplaats Sittard. De Poel Nederland is een onafhankelijke speler en een van de eerste managed services providers in Nederland, Het is zowel strategisch adviseur als back office en staat tussen de inleners van flexibele arbeid, enerzijds en de intermediairs anderzijds.

Volgens Wijnands is flexibele arbeid niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hij vindt dat het echt toegevoegde waarde creëert voor bedrijven en instellingen. ‘ Het moet daarom goed georganiseerd worden, want het constant aan- en bijsturen van leveranciers van flexibele arbeid kost een organisatie veel tijd en geld. Dat betekent dat je op het gebied van flexibele arbeid de goede dingen moet doen, en dat is net anders dan de dingen goed doen.’

De flexibele schil gaat om strategische personeelsplanning binnen organisaties. De meeste organisaties kunnen op die manier beschikken over specifieke kennis, of om tijdelijke pieken op te vangen. Van oudsher waren uitzendkrachten de oplossing hiervoor. ‘ Maar inmiddels is die flexibele schil veel breder dan de klassieke uitzendkracht. Je kunt veel projecten helemaal outsourcen’ , vindt Wijnands. ‘ Of je huurt tijdelijk extra menskracht in. Daarnaast zijn er steeds vaker samenwerkingsverbanden met zzp’ ers.’

Volgens Wijnands zal er altijd een strategische kern vaste medewerkers zijn, die wordt aangevuld met die flexibele schil. Aan percentages waagt hij zich niet. ‘ Dat is geheel en al afhankelijk van het soort organisatie.’ Als voorbeeld noemt hij een groot sorteercentrum.. Het sorteren wordt gedaan door 80 tot soms wel 100 flexwerkers, terwijl er een vaste kern is van 10 fte. Ook klussen die slechts enkele keren per jaar voorkomen, hoef je volgens hem niet bij je vaste krachten neer te leggen.

Discussieprogramma
Op 10 oktober vindt van 16.30 tot 17.30 uur de live-uitzending plaats van ‘ Personeelszaken’ , een eenmalig discussieprogramma onder leiding van tv-journalist en -presentator Sven Kockelmann. Het centrale thema van deze rondetafeldiscussie is de impact van veranderingen in de arbeidsmarkt op de strategische werving en inzet van (flexibel) personeel. Aan de orde komen de volgende onderwerpen:

  • Kansloos zonder flexibiliteit in arbeid?
  • Arbeid is altijd flexibel!
  • Baanzekerheid of werkzekerheid?
  • HR heeft een reset nodig.
  • Employability. Waarom eigenlijk?

Ook de tafelgasten zijn al bekend: Myra Koomen, directeur corporate affairs & communicatie Connexion, voorheen wethouder in Enschede en voormalig lid van de Tweede Kamer. Jan Henk Wijma, chief operations officer Nedstaal, Henk Volberda van de Erasmus Universiteit, Marco Bastian, directeur brancheorganisatie NBBU en Raymond Wijnands, algemeen directeur de Poel Nederland.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.