Cao-politie kijkt over de grens

0

De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) is donderdag een onderzoek begonnen naar een Duits en een Pools uitzendbureau die mensen naar Nederland uitzenden.

De ‘cao-politie’ heeft signalen ontvangen dat zij zich niet aan cao-bepalingen houden en gaat nu controleren hoe het zit.

Het is voor het eerst dat de SNCU buitenlandse uitzendbureaus in het land van vestiging gaat controleren, bevestigt directeur Peter Loef naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad. Daar zijn geen juridische belemmeringen voor. Volgens de wet moeten buitenlandse uitzendbureaus zich in Nederland houden aan de cao. Op grond daarvan mag de SNCU ook hen controleren. Met deze twee zaken kan de SNCU zien waar zij dan in de praktijk tegenaan loopt.

Als eerste stap wordt de twee uitzendbureaus gevraagd informatie te verschaffen als loonstrookjes en dergelijke, aldus Loef. Aan de hand daarvan wordt gekeken of volgens de cao wordt betaald. Werken de twee uitzendbureaus niet mee, dan kan de SNCU in Nederland naar de rechter stappen.

De SNCU is in 2004 door werkgevers- en werknemersorganisaties in de uitzendbranche opgericht om naleving van de cao’s in de uitzendbranche te bevorderen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.