‘Brits paleis heeft omstreden nulurencontract’

0

Buckingham Palace in Londen, het belangrijkste paleis van het Britse koningshuis, is een van de grote organisaties die een in Groot-Brittannië omstreden manier hanteren om personeel in te huren.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Het gaat om zogenoemde nul-urencontracten waarmee Buckingham Palace ongeveer 350 mensen heeft vastgelegd die in de zomer als extra personeel werken als het paleis voor toeristen en dagjesmensen open is. De contracten zijn omstreden omdat er geen werkgarantie wordt gegeven terwijl het in principe verboden is om elders aan de slag te gaan.

Meer firma s
Eerder deze week ontstond ophef over het bedrijf Sports Direct dat ongeveer 20.000 mensen op deze manier onder contract heeft. Nu blijkt dat ook andere gerenommeerde firma’s op deze manier opereren. Behalve Buckingham Palace worden de beroemde Tate galleries en de bioscoopketen Cineworld genoemd. Het Britse bureau voor statistiek schat dat in Groot-Brittannië 200.000 mensen met een 0-uren contract werken maar deskundigen denken dat het aantal veel hoger ligt.

Geen sprake van
Buckingham Palace ging deze week open voor het publiek. Een woordvoerster van het paleis ontkende dat er sprake is van nuluren contracten en verklaarde dat werktijden van tevoren worden afgesproken in roosters.

Vormen van flex

Welke verantwoordelijkheden voor de werkgever horen er bij het nul-urencontract? En bij andere flexibele arbeidsverhoudingen? Lees het artikel soorten flexwerk en aandachtspunten voor werkgevers.

Bron: ANP / The Guardian

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.