Bijstandsontvangers laks bij zoeken baan

1

Bijstandontvangers denken te vrijblijvend over de sollicitatieplicht. Volgens een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken vindt 43 procent het vooral belangrijk dat ze ‘zin hebben’ in werk dat hun wordt aangeboden.

Bijna de helft (49 procent) vindt dat een baan geen lange reistijd mag hebben. Ook zien ze tijdelijk werk niet voor vol aan.

Staatssecretaris Paul de Krom, die het rapport donderdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, vindt dat er een cultuuromslag nodig is bij bijstandontvangers, maar ook bij gemeenten en werkgevers. Uit het onderzoek komt naar voren dat gemeenten bijstandsgerechtigden te weinig achter de broek zitten bij het zoeken van een baan.
‘Sociale diensten moeten bijstandsontvangers meer stimuleren tijdelijk werk aan te pakken’, schrijft De Krom. ‘Tijdelijk werk is altijd beter dan een uitkering.’

Verplicht

Volgens de VVD-bewindsman moeten bijstandsontvangers beseffen dat ze verplicht zijn aan de slag te gaan als ze dat kunnen. ‘Sociale diensten handhaven die verplichting te weinig. Dat moet veranderen.’

Nog niet de helft van de bijstandsontvangers heeft de indruk dat de gemeente controleert of ze voldoende solliciteren, staat in het onderzoek. Slechts 14 procent heeft wel eens een waarschuwing of sanctie gehad.
Dat er kans is op het vinden van laaggeschoold werk blijkt volgens De Krom uit het feit dat er 300.000 Midden- en Oost-Europeanen dergelijke banen vervullen. Van de vacatures voor laaggeschoold werk wordt 58 procent ingevuld door uitzendbureaus. Volgens het onderzoek is maar een derde van de bijstandontvangers bij een uitzendbureau ingeschreven.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. ?Dat er kans is op het vinden van laaggeschoold werk blijkt volgens De Krom uit het feit dat er 300.000 Midden- en Oost-Europeanen dergelijke banen vervullen.?
  Nu nog het onderzoek bijvoegen tegen welke arbeidsvoorwaarden dat plaats vindt. En hoeveel vacatures er ?berhaupt nog over zijn.

  ?Van de vacatures voor laaggeschoold werk wordt 58 procent ingevuld door uitzendbureaus. Volgens het onderzoek is maar een derde van de bijstandontvangers bij een uitzendbureau ingeschreven.?
  Nu nog het onderzoek bijvoegen welk deel daarvan wordt ingevuld door die MOE krachten. En een plan van aanpak voor discriminerende uitzendbureau?s (leeftijd en afkomst). Ook spookvacatures zullen worden aangepakt.
  ?Staatssecretaris Paul de Krom vindt dat er een cultuuromslag nodig is bij bijstandontvangers, maar ook bij gemeenten en werkgevers.?
  Ben benieuwd welke maatregelen De Krom in petto heeft om de cultuuromslag bij werkgevers te realiseren.

  Er wordt nog benadrukt dat het gegeven dat er te weinig controle plaatsvindt geenszins impliceert dat we de totale groep stigmatiseren. De Korm zal tevens inzicht verschaffen in hoeverre uitzendwerk een omzeiling is van de geldende CAO’s. Want als oprecht bewindspersoon belichten we de medaille uiteraard van beide kanten, zelfs als we het eigen electoraat daarbij eventueel op de vingers moeten tikken.