Betere economie leidt niet tot meer vaste banen

1

De aantrekkende arbeidsmarkt zal straks niet gaan zorgen voor een herstel van het aantal vaste banen.

Vrijheid
ZZP-ers zullen namelijk niet massaal kiezen voor een vaste baan en werkgevers vinden flexibiliteit belangrijk. Dit stelt Ton Withagen, hoogleraar arbeidsmarkt, in een interview met het FD. “Mensen waarderen de vrijheid, werknemers zitten niet meer te wachten op drie lagen management die iedere maandagochtend komen vertellen wat er de komende week te doen staat.”

Flexibiliteit
Werkgevers hebben behoefte aan grotere flexibiliteit en werkenden maken liever individuele afspraken met de werkgever. Ton Withagen: “Het aandeel van de vaste contracten voor onbepaalde tijd slinkt, er komen meer arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en het ZZP-erschap wint snel aan belang. Met die ZZP-er gaan we dus in feite terug naar het oude werkcontract van vóór 1907, dat eeuwenlang de norm was.”

Van functies naar taken
Het vaste contract zal langzamerhand steeds minder voorkomen. Het past niet meer. Volgens Wilthagen gaan we terug naar de tijd waar werkenden voor een project of klus wordt betaald. Functies zullen dus langzaam verdwijnen. Taken zullen steeds belangrijker worden. “Arbeid vond altijd plaats in termen van een baan en een functie. Dat verdwijnt geleidelijk aan: het wordt een taak binnen een project. Iedereen doet een stukje van de klus en niet meer alles. De grote vraag is hoe je uit het verrichten van een taak een redelijk stabiel inkomen haalt. Daar hebben we het antwoord nog niet op.”

Inkomenszekerheid
Dit antwoord is wel belangrijk. Withagen stelt namelijk dat mensen hun status als ZZP-er prima vinden, mits zij voldoende inkomenszekerheid hebben.

Vaste baan zeldzaam
De vaste baan wordt een zeldzaam verschijnsel. Het werk wordt steeds meer flexibel georganiseerd. Maar welke vorm dat zal krijgen? Een verdere groei van het aantal ZZP-ers, tijdelijke contracten of andere flexconstructies?

Bron: Personeelslog

Lees ook:
Nederland beter bestand tegen crisis

“Flexibele arbeid is binnen 10 jaar de norm”

Meer lezen over flexibele arbeid? Zie het Dossier flexibiliteit van arbeid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. A.F. Bongers op

    De cijfers geven dat al jaren aan. Niets bijzonders. De economie (BNP) is van 1996 tot 2013 gestegen met 34%; het aantal banen met 12%. Nog sterker: de economie is van 1947 (7 miljard) gestegen naar 700 miljard in 2013! Maar slechts tweemaal zoveel banen. Wanneer Rutte dus zegt dat de economie aantrekt met 1%, zal dat niet slecht zijn voor de arbeidsmarkt, maar de relatie is zeker niet, dat er dan ook veel meer banen komen. En wat te denken van de arbeidsdeelname (toename) van de 60+ werkenden?