Asscher: loonkosten lagerbetaalden omlaag

1

Bij de volgende belastinghervorming moet geprobeerd worden de loonkosten van werknemers in de lagere loonschalen te verminderen. Ondernemers kunnen dan goedkoper iemand in dienst nemen zonder dat de werknemer loon hoeft in te leveren. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag gezegd bij de opening van de Week van de ondernemer in Utrecht.

De PvdA-vicepremier liep vooruit op een herziening van het belastingstelsel die naar verwachting in de volgende kabinetsperiode plaatsvindt. Een adviescommissie onder leiding van bankier Kees van Dijkhuizen heeft daartoe vorig jaar voorstellen gedaan. Ze wil onder meer een eenvoudiger systeem en lagere tarieven. Het kabinet moet nog officieel reageren op het rapport.

Flexibiliteit
Asscher wees er in Utrecht ook op dat omzet en winst van een bedrijf voor een flink deel samenhangen met de betrokkenheid van de werknemers. In de bouwsector is zelfs bijna een kwart van de omzetontwikkeling afhankelijk van de bereidheid van personeel om nieuwe dingen te leren of flexibel met hun werktijd om te gaan. Het ministerie van Asscher heeft een website ontwikkeld waarop werkgevers kunnen becijferen wat investeren in personeel het bedrijf oplevert.

Volgens de minister zijn werknemers vaker flexibel dan de werkgever verwacht. Uit onderzoek in opdracht van zijn departement blijkt dat medewerkers veel vaker dan hun baas denkt bereid zijn zich om of bij te scholen, gezonder te gaan leven, te verhuizen of zelfs een heel andere functie te accepteren binnen het bedrijf.

Bron:ANP

Lees ook: Loonkosten in 10 jaar flink gestegen en Stijging loonkosten gelijk aan EU-gemiddelde

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

  1. Jan Onderwater op

    Schop dan eerst al die import lui er uit. Dat zou veel beter zijn. Zolang die voor bodemprijzen illegaal, zwart of grijs onze welvaart weg roven heeft het allemaal geen enkele zin! Wordt wakker daar in den Haag !! groetjes Jan