Asscher komt met nieuwe wetgeving rondom payroll

1

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher is woedend over een reclamespotje van payrollbedrijf Tentoo. Asscher zegt met nieuwe wetgeving te komen om wil met nieuwe wetgeving komen de doorgeslagen flex aan te pakken.

Asscher deed zijn uitlatingen in De Telegraaf naar aanleiding van een commercial van Tentoo, waarin onder meer de Wet Werk en Zekerheid een belemmering wordt genoemd voor ondernemers en werknemers.

Nieuwe wet
Minister Lodewijk Asscher zegt in dagblad De Telegraaf dat het Kabinet de strijd met payrollbedrijven aangaat en in het najaar met nieuwe wet komt. Met die nieuwe wetgeving wil Asscher het verschil in rechten tussen vast en flexibel personeel nog verder inperken door het gelijktrekken van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, dertiende maand en wellicht zelfs pensioenrechten.

VPO: achter doelstelling WWZ
De VPO heeft inmiddels gereageerd en afstand genomen van de commercial van het niet-lid Tentoo. De VPO zegt de doelstelling van de Wet Werk en Zekerheid te steunen en de ontwikkeling van de nieuwe wetgeving rondom payroll nauwkeurig te zullen volgen.

Payper HRM: gelijke arbeidsvoorwaarden uitgangspunt
Edwin Schaap, directeur van Payrollbedrijf Payper HRM, laat in een reactie weten het eens te zijn met Asscher dat het hanteren van gelijke arbeidsvoorwaarden het uitgangspunt moet zijn, ‘Goed werkgeverschap moet ook het uitgangspunt zijn voor flexwerkers. De contractvorm moet daarin niet het verschil maken. Flexwerkers verdienen goede arbeidsvoorwaarden, evenals de collega’s die in vaste dienst werken’, zo stelt Schaap.
Bronnen: De Telegraaf/VPO/Payper HRM

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Jan van der Zanden op

  Ha, Ha, Asscher zit nog in de ontkenningsfase.

  WWZ is echt wel een belemmering voor flexarbeid. Alle geleerden, en zelfs de RvS en het CPB hebben er tegen gewaarschuwd. En Asscher wordt hier dan boos van?

  Hij moet zelf eens een jaartje als ondernemer werken, dan gaat hij wel begrijpen waar al die kritiek vandaan komt. En dat ondernemers dus uitwegen zoeken. En dienstverleners daarop in proberen te spelen.

  Of Payrolling echt een oplossing is, dat is nog maar de vraag. Rechters kijken vaak door de constructie heen!

  Tentoo adverteert er mee dat opdrachtgevers zelf blijven werven. Niet slim. Want uit de rechtspraak blijkt dat in dat geval de rechter ‘door de constructie heen kijkt’ en de opdrachtgever gewoon als werkgever ziet. Dan zijn dus transitievergoeding, aanzegtermijn en flexregels gewoon standaard van toepassing. Hun spotje is dus gewoon misleidend!