Akkoord over vernieuwde CAO voor uitzendkrachten

0

De ABU en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en LBV hebben na intensieve onderhandelingen een akkoord bereikt over de wijzigingen in de lopende CAO voor Uitzendkrachten.

Dat maakten FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond dinsdag bekend.

Inlenersbeloning
De in 2012 gemaakte principe-afspraak over de ‘inlenersbeloning’ wordt per 30 maart 2015 ingevoerd. Dat betekent dat uitzendkrachten vanaf de eerste dag een loon krijgen dat is gebaseerd op de arbeidsvoorwaarden van de inlener. FNV laat in een reactie weten verheugd te zijn dat het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk’ voor uitzendkrachten gaat gelden. De bond hecht ook aan de afspraak dat 2015 een database operationeel wordt met daarin alle lonen en toeslagen, zodat zowel uitzendkrachten als uitzendbureaus kunnen opzoeken op hoeveel loon een uitzendkracht recht heeft bij de inlener.

Afstand tot de arbeidsmarkt

Voor groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt blijft een apart loongebouw van toepassing. Dit loongebouw geldt ook voor diegene die worden bemiddeld vanuit de Participatiewet en voor mensen die via de uitzendbranche van-werk-naar-werk worden begeleid.

Loonsverhoging
Bonden en werkgevers zijn verder een loonsverhoging overeengekomen van 1,8% per 29 december 2014. Na 30 maart krijgen uitzendkrachten het loon van de inlener of komen terecht in de nieuwe en hogere ABU-loonschalen.

Bron:ABU/FNV

Lees meer over:

Over Auteur