‘Aantal loonbeslagen blijft groeien’

1

Het aantal loonbeslagen in Nederland blijft groeien, meldt Please Payroll.

De payrollorganisatie schat dat er door alle gerechtsdeurwaarders gezamenlijk per jaar tussen de 300.000 en 400.000 keer beslag op inkomen wordt gelegd.

Gevolgen
De administratieve afhandeling van loonbeslagen vergt de nodige tijd en energie, bovendien zet het de relatie werkgever-werknemer onder druk, aldus het payrollbedrijf. Dat neemt niet weg dat een loonbeslag een effectief middel vormt om te voorkomen dat de schuldenlasten verder oplopen. 
 
‘Vaker’
Volgens Please Payroll zijn er geen landelijke cijfers voorhanden over het totaal aantal loonbeslagen, maar het valt het bedrijf op dat schuldeisers vaker loonbeslag leggen. “Dat komt mede omdat het aantal organisaties die zonder rechterlijke tussenkomst een dergelijk beslag mogen leggen groeit,” aldus Please Payroll

Zonder rechterlijke tussenkomst
Instellingen als de Belastingdienst en de gemeente, het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), de IB-groep, de Sociale Verzekeringsbank en het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) mogen zich direct bij de werkgever melden als er sprake is van betalingsachterstand bij een werknemer.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Zonder rechterlijke tussenkomst gebruikte o.a. de DEFAM en de DSB een akte van cessie voor gedeeltelijke loonoverdracht. Dat kon alleen als er op dat moment nog geen beslag op inkomen was.

    Verder valt het mij op dat er vaak ge?nfomeerd wordt naar het salaris terwijl de titel (vonnis etc) ontbreekt. Een kopie van de titel zit er namelijk nooit bij het informatieverzoek, tezij er sprake is van een betekening door een deurwaarder van de titel.