Aanrader: je loopbaan onderbreken om iets totaal anders te doen

0

Paul Knappe (31) werkt als HR Manager voor Randstad. Deze functie heeft hij te danken aan zijn uitzending naar Indonesië via ontwikkelingsorganisatie VSO. Hij heeft daar lessen geleerd, waarvan hij nog elke dag plezier heeft.

Je loopbaan onderbreken om even iets totaal anders te doen, kan ik iedereen aanraden. Het is een hele stap, maar als je die pauze gebruikt om een ander te helpen verrijkt dat je leven. Ik deed dat ruim drie jaar geleden. Mijn werkgever Randstad is een partner van ontwikkelingsorganisatie VSO, die specialisten uitzendt naar landen in Afrika en Azië. Deze ‘vakdeskundigen’ delen daar hun kennis en ervaring met de bevolking, zodat die zelf kan zorgen voor meer welvaart, betere gezondheidszorg en goed onderwijs.
Ik was een van de geluksvogels die in aanmerking kwam voor een uitzending. Het was mijn kans om iets te kunnen betekenen voor mensen die het minder goed getroffen hebben dan ik.

Kansen voor mensen met een beperking
Voor mijn uitzending werkte ik als consultant bij Randstad. Ook in Indonesië gaf ik advies, maar dan in dienst van het VSO-landenkantoor. Ik hield me bezig met een programma voor mensen met een beperking, dat VSO samen met Randstad heeft opgezet. Het hebben van een handicap is in Indonesië  reden voor discriminatie en uitsluiting, zodat het aantal ongeschoolden en werklozen binnen deze groep erg hoog is.

Dit programma brengt hier verandering in. Via opleidingen krijgen mensen met een beperking de kans om een vak te leren, zodat ze hun eigen inkomen kunnen verdienen. Dat is goed voor hun eigenwaarde en zelfontplooiing, terwijl ze tegelijkertijd aan de samenleving laten zien dat ze wel degelijk meetellen.

Dat lukt alleen, als ze een product of dienst aanbieden waar vraag naar is.  Mijn taak was om het bestaande project op Bali en Java uit te breiden naar Flores en West-Timor. Deze eilanden liggen qua economische ontwikkeling achter op de rest van Indonesië.

Ook moest ik de nodige contacten leggen, zodat zoveel mogelijk partijen aan dit programma wilden meewerken. Het ging bijvoorbeeld om ondernemers die wilden coachen, ambachtslieden, werkplaatsen en organisaties voor microkredieten.

Lessen komen goed van pas
Tijdens die negen maanden in Indonesië heb ik mijn kennis gedeeld met mijn collega’s van het VSO-kantoor en met lokale partners. Juist door al deze partijen samen te brengen, maakte VSO het verschil. Zelf heb ik ook veel geleerd. Ik sta meer open voor verschillende zienswijzen en ik heb leren vertrouwen op mijn onderbuikgevoel.

Eenmaal terug in Nederland kreeg ik promotie. Nu werk ik als HR Manager, een functie die ik mede te danken heb aan mijn uitzending via VSO. Tijdens lastige onderhandelingen kan ik putten uit de ervaringen die ik in Indonesië heb opgedaan.

Door taal- en cultuurbarrières begrijpen de Indonesiërs elkaar niet altijd goed. Ik streek die belemmeringen glad. Hier doe ik dat ook; ik ben zeer alert op ruis in de communicatie tussen werknemers en werkgevers, die ontstaat doordat ze ieder hun eigen denkwijzen en belangen hebben. Ik ben niet meer zo snel onder de indruk van de problemen waarmee ik te maken krijg, want ik weet dat ik ze kan oplossen doordat ik in Indonesië zo zelfstandig opereerde.

Ook besef ik heel goed dat ik mijn werk doe in een omgeving met goede voorzieningen. Dat was in Indonesië wel anders. Ik heb daarom respect voor mijn collega’s van het VSO-kantoor, die met weinig middelen grote resultaten moeten bereiken. Maar met de juiste instelling kom je heel ver. Je lost een probleem niet op met een duur systeem of een ingewikkelde beleidsmaatregel. Met de wil om iets te veranderen bereik je veel meer.

Lees ook: Lange cv’s in Nepal

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.