2014: herstel flexbranche

0

De omzet in de flexbranche zal volgend jaar als gevolg van de licht aantrekkende economie met 2% stijgen, na twee jaren van krimp. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het ontslagrecht, zal de flexibele schil van bedrijven steeds groter worden.

Dat voorspelt ING Economisch Bureau. De eerste drie kwartalen van dit jaar lieten in alle uitzendtypen nog een teruggang zien, die volgens ING niet gecompenseerd wordt door het eind dit jaar inzettende herstel. In de eerste helft van het jaar bedroeg de krimp in de flexbranche ruim 2,5 procent in omzet en 3 procent in uren.

Groei flexibele schil

De verwachte economische groei zal vooral een gevolg zijn van toenemende buitenlandse handel. Daardoor stijgt volgens ING de vraag naar uitzendkrachten vanuit de industrie, groothandel en transport. Pas als de groei van banen weer echt inzet zal de heropbouw van de flexibele schil beginnen, waarbij zzp’ers waarschijnlijk een prominentere rol zullen gaan spelen dan voorheen, denkt ING.

Versoepeling ontslagrecht
Arbeidsmarkthervormingen zoals de in het Herfstakkoord naar voren gehaalde versoepeling van het ontslagrecht zullen van invloed zijn op de samenstelling van de flexibele schil. Flexbedrijven die daar op inspelen door ‘complete oplossingen’ te bieden, zullen volgens de bank profiteren van een breder herstel in de flexbranche.

Bronnen: ANP, ING kwartaalbericht

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.