Zorg beter in sociale innovatie

0

De zorg is sociaal innovatiever dan het bedrijfsleven. Dat blijkt uit de Erasmus Innovatiemonitor Zorg 2012 van INSCOPE. Zorgorganisaties die bezig zijn met sociale innovatie presteren beter als het gaat om goed werkgeverschap, kwaliteit van zorg en financiën dan organisaties die dat niet doen.

Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd op het congres ‘ Ondernemen in Zorg 2012’ . De zorg scoort 25% beter dan het bedrijfsleven op sociale innovatie. Ook in de Benchmark in de Zorg 2012 door PriceWaterCoopers presteert de branche goed.

Medewerkers meer tevreden

In de benchmark wordt jaarlijks de tevredenheid van cliënten en de werkbeleving van medewerkers onderzocht. De zorgbranche toont verbetering van 0,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Medewerkers beoordelen hun werk gemiddeld met een 7,3. Het ‘verandervermogen’ van medewerkers krijgt een 7, een stijging ten opzichte van 2010 en 2011 (toen een 6,5). Niet alleen voor jonge, maar ook oudere zorgprofessionals tonen de flexibiliteit om te veranderen en worden door de organisatie in staat gesteld om te veranderen.

Interne dialoog kan beter

Robbert-Jan Poerstamper van PWC: ‘ Belangrijkste aandachtspunt dat uit de benchmark in de zorg naar voren komt, is dat de interne dialoog tussen medewerkers en het management van zorgorganisaties moet verbeteren. Een goede afstemming intern ondersteunt de goede en directe dialoog tussen cliënt en zorgmedewerker, een belangrijk onderdeel van het Deltaplan. Op dit punt is er het komend jaar veel ‘werk aan de winkel’ voor de zorgbranche.’

Rapporten

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.